Cozi de zeci de mașini la granița cu Republica Moldova, după atacurile din Transnistria

Ana Anitoiu 26.04.2022, 15:52

Cozi de zeci de mașini s-ar fi format la granița cu Republica Moldova, după atacurile ce au avut loc luni și marți în regiunea separatistă nerecunoscută Transnistria. Mulți oameni ar fugi din teritoriul în care s-au produs recent explozii și în care se află militari ruși încă de la începutul anilor 1990.

Cozi formate la granița dintre Transnistria și Republica Moldova

Ministerul Securității Publice din Tiraspol, capitala Transnistriei, a fost atacat, luni, cu lansatoare de grenade. Nu au fost înregistrate victime. Ministerul Apărării din Ucraina a spus că exploziile au reprezentat o „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse, cu scopul de a crea panică și de a „insufla panică şi sentimentul anti-ucrainean”.

Departamentul de informaţii al Ministerului Apărării a atras atenția că liderii regiunii separatiste se pregăteau de acest incident cu trei zile înainte și că au instalat un buncăr sigur şi confortabil la sediul Ministerul Securităţii Statului.

Ulterior, marți, au fost atacate unitatea militară de lângă satul Parkany și turnurile centrului de radio și televiziune de lângă satul Mayak. Așa-numitul consiliul de securitate al Transnistriei a declarat că nivelul de pericol este critic, după înregistrarea celor trei „atacuri teroriste”.

Se pare că unii dintre cei aproximativ 500.o00 de locuitori din Transnistria s-au speriat. Imagini publicate de Zona de Securitate și Nexta arată cozi de mașini formate la ieșirea din regiunea separatistă și intrarea în Republica Moldova.

Cozi de zeci de masini la granita cu Republica Moldova
Cozi la granita dintre Transnistria si Republica Moldova

Imaginile cu cozile de la ieșirea din Transnistria, păreri împărțite

În ciuda faptului că unele persoane consideră că imaginile publicate arată cozi de mașini formate de locuitori ai Transnistriei care vor să fugă din regiunea separatistă, către Republica Moldova, alții au pus la îndoială semnificația fotografiilor.

„În imagini oamenii parcă nu sunt speriați și stresați, stau liniștiți în coadă. Iar vameșul ăla care stă cu mâinile la spate și admiră peisajul parcă nu e în stare de alertă cu arma în mână gata de luptă”, „Aşa este la sărbători, câte 50 auto la rând… Ori mai multe” și

„Nu cumva sunt cozi obișnuite ca de sărbătorile pascale? Oameni care pleacă de la rude și prieteni. Ca atunci când se pleacă din țară la sfârșit de august când concediul e gata se formează cozi la vamă. Dar e mai ușor să bagi panică în oameni. Bănuiesc că sunt cozi și la vama cu Rusia, dar acele imagini nu sunt arătate”, au fost trei comentarii. Alte persoane i-au criticat pe pro-rușii care ar fugi acum din Transnistria către Republica Moldova.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că știrile referitoare la atacurile ce au avut loc în Transnistria sunt un motiv de „îngrijorare serioasă”. Oficialul a precizat că Moscova urmăreşte îndeaproape evenimentele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...