O nouă tulpină de coronavirus ar putea să apară. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, a vorbit despre posibilitatea apariției unei tulpini românești a virusului, la fel ca în Brazilia, India sau Peru. El a explicat și cum ar fi posibil acest lucru.
Alpha, Delta, Beta, Gamma, Epsilon și Lambda sunt variantele de Covid-19 evidențiate de Organizația Mondială a Sănătății de când a început pandemia de coronavirus. Din cauza numărului mare de cazuri care au apărut în țara noastră în ultimele două luni, specialiștii au luat în calcul apariția unei tulpini românești a SARS-CoV-2.
Întrebat dacă în România există pericolul să apară o nouă tulpină, medicul Valeriu Gheorghiță a spus că acest lucru este posibil, deoarece numărul infectărilor este foarte mare, mai ales în rândul persoanelor nevaccinate. Majoritatea variantelor virale au apărut în ţările cu rată foarte mică de imunizare.
„S-a discutat foarte mult despre acest lucru. Sigur că din punct de vedere teoretic, atâta timp cât ai un număr foarte mare de infecţii în general în rândul persoanelor nevaccinate, există această şansă virusului să se multiplice practic necontrolat. Pot să apară erori de copiere, practic să se acumuleze aceste mutaţii care în final evident că pot să genereze o nouă variantă virală, adaptată, pentru că tot acest proces de acumulare de mutaţii reprezintă, de fapt, evoluţia naturală a virusului în populaţie. Când virusul se multiplică nestingherit, nimic nu îl opreşte, se răspândeşte de la o persoană la alta”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Totuși, Valeriu Gheorghiță a precizat că această supoziție este mai mult la nivel teoretic, decât practic, dar este posibil ca o nouă tulpină să apără oriunde în lume. În România, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 11.073 cazuri de Covid-19, iar un român a murit la fiecare 147 de secunde, numărul deceselor fiind de 591.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]”Nu este exclus ca la nivel global să se întâmple acest lucru, pentru că, din păcate, chiar dacă avem aproximativ 50% din populaţia globului care a primit cel puţin o doză de vaccin, ţările în curs de dezvoltare au în continuare o rată de acoperire vaccinală undeva de 5-6%, adică foarte puţin”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.
Media deceselor înregistrată în ultima săptămână în România este de 60 de ori mai mare decât în Portugalia și de 50 de ori mai mare decât în Danemarca.