Editorial Alin Buzărin

Coșuri part-time pentru Raluca Turcan

Alin Buzărin 08.10.2021, 17:29
Coșuri part-time pentru Raluca Turcan

Joi, membrii comunității ”Declic”, după ce au alcătuit o petiție semnată de peste 35.000 de persoane, în care cereau revizuirea criterilor de stabilire a salariului minim, au înșirat pe caldarâm, în fața clădirii Ministerului Muncii niște coșuri din acelea din plastic cu care se defilează prin minimarketurile și hypermarketurile Patriei.

Coșuri destul de sumar …mobilate, cam cu ce-ți mai rămâne pentru traiul de zi cu zi din salariul minim pe economie, după ce din el ți-ai plătit angaralele și facturile, asta dacă nu cumva ai făcut imprudența să faci credite și să trebuiască să achiți și rate pe la bănci. Un pateu, un iaurt, un pachet de biscuiți, o portocală, o banană, cam asta era prin coșurile etalate de cei de la ”Declic”. Puțin, foarte puțin.

Aluzie la part-time

O doamnă de la ”Declic” a explicat gestul. ”Raluca Turcan se pare că nu conștienizează ce înseamnă să trăiești cu salariul minim pe economie. Așa că o vom provoca să trăiască și dumneaei cu 1524 de lei pe lună și să ne spună cum i-ar împărți, pe ce-i va cheltui.

Va reuși să supraviețuiască sau își va mai lua un job part-time?”. Nu demult, chestionată pe tema salariilor minime extrem de mici stabilite de Guvern, doamna ministresă sugera celor care nu se ajung cu banii să-și mai ia niște job-uri part -time. O gingașă invitație ministerială la muncă, pentru că de întins mâna suntem sătui, nu-i așa?

Raluca Turcan 1
Raluca Turcan 1

Precizări necesare

Întâi, că suma aceea, de 1524 de lei net, e valabilă doar de la 1 ianuarie 2022, până atunci fiind vorba de doar 1386 de lei. Adică acei biscuiți, iaurturi și ce-or mai fi fost, s-au cumpărat acum, în octombrie, nu din 1524 de lei, ci din 1386.

Și tot din 1386 se vor cumpăra și în noiembrie, decembrie sau ianuarie, pentru că leafa ”majorată” din ianuarie se va plăti abia la începutul lui februarie, adică peste fix patru luni! Apoi, în titulatura sa oficială, Ministerul Muncii, condus (încă?) de doamna Turcan, cuprinde și cuvintele ”Protecție Socială”. Scrise cu majuscule, chiar la intrare. Despre ce protecție socială vorbim?

Munciți, munciți și iar munciți!

Să revenim la prețiosul sfat ministerial, acela ca oameni cărora nu le ajunge salariul minim să-și ia job-uri suplimentare, part-time. Unde să și le ia? Cârciumile s-au închis, hypermarketurile concediază masiv, corporatiștii lucrează online, de acasă, nu mai au nevoie de bone pentru copii și nici de femei angajate cu ora, să dea cu aspiratorul.

Raluca Turcan e pusă pe fotoliul pe care încă stă (nu pentru multă vreme, că doar face parte din Cabinetul Câțu) pentru a găsi soluții de protecție socială, nu pentru a îndemna oamenii să muncească 12 sau 16 ore pe zi în loc de 8! Dumneaei de ce nu-și ia un job part-time?

Unul comod, de acasă, din fața laptopului. De exemplu să le spună LA MULȚI ANI! pe Facebook personalităților care au murit acum două sute de ani, așa cum i-a spus lui Samuel von Brkenthal, de a râs toată țara de dumneaei!

Urmăriți Impact.ro și pe