Coronavirusul a ajuns în România? Ce spune Gabriela Firea. Anunț important pentru români

Raluca Juncu 28.01.2020, 11:54
Coronavirusul a ajuns în România? Ce spune Gabriela Firea. Anunț important pentru români

Gabriela Firea a făcut câteva precizări cu privire la coronavirus, virusul depistat în China, care se transmite de la om la om. Ce pericole ar putea exista pentru România?

UPDATE: Suspectul de coronavirus care s-a prezentat luni la Spitalul Județean de Urgență din Bacău nu este infectat cu coronavirus,fiind diagnosticat cu gripă, a transmis Ministerul Sănătății, potrivit Mediafax. Tânărul a fost transportat ieri la Institutul „Matei Balș” din Capitală, pentru investigații amănunțite, unde s-a constatat că are gripă și nu a intrat în contact cu coronavirusul.

„Investigaţiile efectuate pacientului care a fost transferat ieri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Bals” au aratat că acesta nu este infectat cu noul coronavirus, ci are ale afectiuni virale. Pacientul a fost testat si a avut rezultate pozitive pentru gripa si adenovirus, primind tratament medical de specialitate”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătăţiii.

Gabriela Firea: „Nu avem niciun caz de coronavirus în Bucureşti”

Primarul Bucureltiului spune că deocamdată nu există niciun caz confirmat în Capitală, în ciuda faptului că au existat câteva suspiciuni la la Institutul Victor Babeş.

„Am o veste bună. Nu avem niciun caz de coronavirus în Bucureşti, nu există un pericol iminent. Am avut o suspiciune la Institutul Victor Babeş, dar a fost infirmat”, a declarat, luni, primarul general, Gabriela Firea, la un comandament pentru gripa sezonieră.

„Coronavirusul despre care se vorbește se pare că e o tulpină-mutant, nu a apărut la noi în țară, s-au prezentat printre cele câteva sute și câteva persoane – români, niciun chinez până acum -, care au tranzitat anumite zone din China.

Dar foarte puțini trei sau patru, dintre care unei singure persoane îi curgea nasul și a avut un pic de febra. Persoanei care a prezentat aceste simptome i s-au făcut 2 rânduri de teste, sunt negative, este bine și nu prezintă niciun pericol pentru București sau România. Să nu intrăm în spaima!”, a spus Primarul General al Capitalei, potrivit ziare.com.

Dar, potrivit site-ului Digi24, un posibil caz de coronavirus ar putea fi înregistrat la Bacău. Suspiciunea estre prezentă deoarece o persoană care s-a întors recent din China s-a prezentat luni la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău cu simptome specifice gripei. Deocamdată s-au prelevat probe care au fost trimise la Institutul Matei Balș din Capitală și nu se cunoaște cu exactitate dacă acest bărbat a intrat în contact cu acest virus.

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Bacău. Foto: deșteptarea.ro
Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Bacău. Foto: deșteptarea.ro

„Din ce date avem la acest moment, este vorba despre un tânăr, de 24 de ani, care studiază în China și care a venit în Bacău în urmă cu opt zile. A acuzat febră inclusiv în avion, dar ulterior nu a mai avut stare febrilă. În schimb a tușit, iar acum s-a prezentat la UPU cu dureri musculare, care pot fi și un efect secundar al acestei tuse.

A fost introdus în camera de izolare, i se efectuează toate investigațiile necesare, s-a luat legătura și cu Institutul Matei Balș, așteptăm rezultatele”, a declarat Alin Năstasă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău, potrivit ziarului Deșteptarea.

Potrivit celor mai recente informații redate de Mediafax, tânărul va fi transferat la Institutul Matei Blaș din Capitală pentru investigații mai amănunțite.

Urmăriți Impact.ro și pe