Coreea de Nord instituie lockdown național fără a da explicații. Care ar putea fi cauza deciziei luată de Phenian

Ana Anitoiu 11.05.2022, 12:55
Coreea de Nord instituie lockdown național fără a da explicații. Care ar putea fi cauza deciziei luată de Phenian

Coreea de Nord instituie lockdown național fără să dea explicații pentru această decizie. De altfel, de la începutul pandemiei, regimul de la Phenian nu a raportat cazuri de Covid-19 și nu a acceptat vaccinuri împotriva coronavirusului din străinătate. Hotărârea ce a fost luată ar putea avea legătură cu un eveniment recent.

Lockdown național în Coreea de Nord, fără explicații

Cetățenilor din Phenian li s-a ordonat brusc, în timpul după-amiezii, să se întoarcă în locuințele lor. Datele, culese de site-ul NK News, care studiază din Seul evenimentele ce se petrec la nord de paralela 38, nu au explicat cauza pentru care s-a luat această decizie. Unele surse s-au referit la un „lockdown național”, iar altele la „o problemă națională”, conform publicației italiene Il Corriere della Sera.

Din datele existente până acum, se pare că s-au format cozi lungi de oameni la stațiile de autobuz. Însă, au fost semnalate, de asemenea, coloane de rezidenți care mergeau pe jos, grăbiți să ajungă acasă. Pe de altă parte, din punctele de observație sud-coreene încă mai puteau fi văzuți țărani lucrând pe câmp.

Ambasadele din capitala Coreei de Nord sunt aproape pustii de doi ani. Țara a fost părăsită de personalul diplomatic și cel al organizațiilor umanitare internaționale, din cauza închiderii graniței cu China și Rusia. Această măsură a fost luată pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus. În această situație, datele independente sunt greu de obținut.

Coreea de Nord instituie lockdown national fara a da explicatii
Phenian, Coreea de Nord. Foto: unsplash.com

Care ar fi motivul instituirii unui lockdown

Linia de legătură feroviară cu China a fost închisă, săptămâna trecută, din cauza reapariției coronavirusului în provinciile chineze Liaoning și Jilin, ce se află la granița cu Coreea de Nord. Un ziar de la Phenian, Rodong Sinmun, îi îndeamnă în continuare pe cetățenii nord-coreeni în privința necesității de a purta măști de protecție și de a menține igiena absolută pentru a opri răspândirea SARS-CoV-2.

Însă, ordinul pentru care l-au primit pentru a se închide în locuințele lor nu reprezintă ceva nou pentru locuitorii capitalei Coreei de Nord. Autoritățile din Phenian emit astfel de ordine și de fiecare dată când orașul urmează să fie afectat de valuri de „praf galben”, avertizând cu privire la un nivel foarte mare de poluare a aerului.

În cei peste doi ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, s-a limitat la a-și închide granițele. A făcut acest lucru chiar înainte de a începe pandemia, din motive de secuitate politică. Regimul de la Phenian nu a raportat cazuri de Covid-19 și nici nu a acceptat vaccinuri împotriva coronavirusului. Nici măcar de la Beijing. Astfel, a rămas singura țară din lume, în afară de Eritreea, care nu a demarat o campanie de imunizare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...