Coreea de Nord atacă SUA și numește boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing o „insultă”

Beatrice Dumitru 07.01.2022, 11:08
Coreea de Nord atacă SUA și numește boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing o „insultă”

Coreea de Nord a trimis o scrisoare Chinei prin care și-a arătat susținerea înaintea Jocurilor Olimpice, boicotate de mai multe țări care nu trimit reprezentanți oficiali la Beijing. Phenianul acuză dur Statele Unite și consideră “o insultă” şi “un act josnic” acest boicot diplomatic.

Coreea de Nord nu va participa la Jocurile Olimpice din China

Nu este clar dacă scrisoarea Comitetului Olimpic al Coreei de Nord și a Ministerului Sporturilor se referă doar la sportivii săi, care nu sunt eligibili să concureze, după ce Coreea de Nord a fost suspendată din Comitetul Olimpic Internațional (CIO) până la sfârșitul anului 2022, din cauza refuzului de a particpa la Olimpiada din Japonia.

CIO a explicat că Phenianul a respins toate propunerile sale, inclusiv furnizarea de vaccinuri sportivilor nord-coreeni, de a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo în deplină siguranță.

Coreea de Nord a anunțat că nu va participa nici la Jocurile Olimpice de la Beijing și a dat vina pe „forțele ostile” și pe pandemia Covid-19 pentru că nu va fi prezentă la Olimpiada de iarnă din China. De asemenea, autoritățile de la Phenian au acuzat Statele Unite că încearcă să împiedice succesul Jocurilor Olimpice, potrivit presei de stat.

Coreea de Nord, atac la SUA și numește boicotul diplomatic de la JO de la Beijing o „insultă”
Jocurile Olimpice din China vor avea loc în luna februarie.

Statele Unite și forțele sale vasale își ascund din ce în ce mai puțin inițiativele împotriva Chinei pentru a preveni deschiderea cu succes a Jocurilor Olimpice. Aceste acte constituie o insultă la adresa spiritului Cartei Olimpice Internaționale”, se arată în scrisoare, potrivit Reuters.

Nu putem participa la Jocurile Olimpice din cauza mișcărilor forțelor ostile și a pandemiei, dar îi sprijini pe deplin pe tovarășii chinezi în toată munca lor de a organiza un festival olimpic splendid și minunat”, se mai spune în scrisoare.

Mai multe țări boicotează Jocurile Olimpice din China

Coreea de Nord a trimis lideri politici de rang înalt la edițiile anterioare ale Jocurilor Olimpice, inclusiv pe sora liderului Kim Jong Un, la Olimpiada de iarnă din 2018, din Coreea de Sud.

China a fost singurul aliat major al Coreei de Nord de când cele două au semnat un tratat în 1961, iar sancțiunile internaționale impuse din cauza armelor nucleare și a programelor de rachete balistice ale Phenianului au făcut-o mai dependentă ca niciodată de Beijing pentru comerț și alte servicii.

Jocurile Olimpice de la Beijing vor avea loc în perioada 4-20 februarie 2022. Statele Unite, Canada, Australia și Regatul Unit nu vor trimite reprezentanți oficiali la Beijing, deși sportivii lor vor participa la competiție. Washingtonul a justificat această măsură prin încălcarea drepturilor omului de către China

Urmăriți Impact.ro și pe