Coreea de Nord continua saga lansării de rachete balistice neidentificate, astfel că ieri a fost ultimul episod de genul, lucru care se întâmplă de săptămâni bune. Cu câteva zile în urmă, după o întrevedere la summitul G20 dinBali, preşedintele american Joe Biden a încercat să-l convingă pe omologul său chinez Xi Jinping să intervină pe lângă Coreea de Nord pentru a o determina să renunţe la efectuarea unui test nuclear.
„Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est, numită şi Marea Japoniei”, a notat statul major sud-coreean.
Astfel că Joe Biden, omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol şi prim-ministrul japonez Fumio Kishida au făcut o promisiune fermă în cursul zilei de duminică, fiind un răspuns clar în cazul în care Phenianul va efectua acest test, fiind considerat primul din 2017 şi al şaptelea din 2017 în istoria sa.
În plus, cu doar câteva ore în urmă, ministrul nord-coreean de Externe Choe Son Hui a ținut să condamne întâlnirile liderilor, spunând că acestea „au adus situaţia din peninsula coreeană într-o fază imprevizibilă”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Consolidarea ofertei americane de descurajare extinsă şi creşterea zilnică a activităţilor militare ale forţelor aliate din jurul peninsulei coreene sunt acte fără sens. Cu cât Washingtonul încearcă mai mult să-şi consolideze alianţa de securitate cu Tokyo şi Seul, „cu atât va fi mai acerb răspunsul militar al RPDC”,a declarat Choe într-un comunicat transmis de agenţia oficială de ştiri KCNA, utlizând semnul Republicii Populare Democrate Coreea, numele oficial nord-coreean.
Mai mulți experți sunt convinși că lansarea rachetelor de joi pare să fi fost programată să coincidă cu declaraţia ministrului.
„Coreea de Nord a tras racheta după ce a emis declaraţia cu câteva ore mai devreme. Ea încearcă să justifice lansarea şi să trimită un mesaj Statelor Unite şi Japoniei”, a spus și Cheong Seong, cercetător la Institutul Sejong din Coreea de Sud.
La începutul acestei luni, Coreea de Nord a lansat o serie de proiectile așa cum nu s-a mai văzut până acum, printre care și o rachetă balistică care a căzut în apropierea apelor teritoriale sud-coreene. Astfel că preşedintele Yoon a denunţat o „invazie teritorială de facto”. Cea mai îngrijorătoare zi a fost cea de 2 noiembrie, atunci când au fost lansate 23 de rachete nord-coreene, fiind mult mai multe decât în tot anul 2017, când liderul Kim Jong Un şi preşedintele american de la acea vreame, Donald Trump, au făcut schimb de ameninţări cu război nuclear.
Se pare că Phenianul a decis să-și justifice acţiunile în noiembrie prin așa zisa atitudine agresivă şi provocatoare a Seulului şi a Washingtonului, care au efectuat în acelaşi timp cele mai mari manevre aeriene efectuate vreodată între ele.