Copiii sub 14 ani vor avea buletine în România. Decizia luată de Parlament

Diana Dumitrache 15.07.2020, 15:10
Copiii sub 14 ani vor avea buletine în România. Decizia luată de Parlament

Veste de ultimă oră pentru părinţi! Copiii sub 14 ani vor avea buletine, a anunţat Camera Deputaţilor. De când intră în vigoare legea.

Cartea electronică de identitate, o noutate pentru România

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărți de identitate electronice cu cip. Astfel, în premieră, copiii sub 14 ani vor avea buletin. Acesta va ține locul cardului de sănătate. De asemenea, va putea fi folosit și la autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor statului.

Este important de precizat că în cazul minorilor sub 14 ani eliberarea acestuia este opţională. Practic, cartea electronică de identitate va fi valabilă numai la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor.

De asemenea, actul normativ prevede şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate care nu va conţine niciun CIP.

Copiii sub 14 ani vor avea buletine în România. Decizia luată de Parlament
Copiii sub 14 ani vor avea buletine în România. Decizia luată de Parlament

Termene de valabilitate:

  • 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
  • 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private. De asemenea, este valabilă si pentru utilizarea semnăturii electronice.

Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021.

Proiectul de lege a pornit cu stângul

La începutul anului 2020, buletinul cu cip a fost un subiect extrem de discutat şi controversat. Mai exact, Biserica Ortodoxă Română a acuzat atunci Ministerul de Interne ca totul ar fi un atentat la mântuire sau că in aceste cărţi electronice ar putea avea încorporate antene GPS care ne-ar putea localiza.

Abia după o discuţie care a durat mai bine de 8 ore, reprezentanţii BOR au fost convinşi că noile buletine nu prevestesc Apocalipsa şi că nimeni nu încearcă să urmărească populaţia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...