Convoaie militare la graniţa cu Ucraina. Zeci de mii de soldaţi ruşi sunt „pregătiţi de luptă”

Cristian Cojocaru 11.04.2021, 08:53
Convoaie militare la graniţa cu Ucraina. Zeci de mii de soldaţi ruşi sunt „pregătiţi de luptă”

Folosindu-se de pretextul organizării unor exerciții militare defensive, tot mai multe convoaie militare rusești apar la graniţa cu Ucraina. Astfel, noi imagini apar cu mișcările masive de trupe din Rusia în estul Ucrainei.

Convoaie militare rusești văzute la graniţa cu Ucraina

Rusia transferă armament greu, muniție, tehnică militară și trupe în estul Ucrainei, pe care-l ocupă în mod ilegal. Imaginile cu aceste mișcări masive de trupe sunt colectate de pe rețelele de socializare care sunt însoțite de grafice de zbor. În imagini apar deplasări masive de echipamente rusești la granița cu Ucraina dar și în teritoriile ocupate ilegal, Crimeea și estul Ucrainei.

Deși Moscova dezmite evidențele, susținând că deplasările de trupe și echipamente militare în apropierea frontierei cu Ucraina au drept scop asigurarea securității Rusiei, mai multe publicații au prezentat dovezi clare ale mișcărilor Federației Ruse. Mișcările sunt de o asemenea anvergură încât fermierii dar și producătorii industriali se plâng guvernului că nu mai există platforme feroviare pentru aceste industrii.

Cu o săptămână în urmă, Ruslan Homceak, comandantul șef al armatei ucrainene a acuzat Moscova de mobilizarea de forțe în apropierea frontierei cu Ucraina, menționând că separatiștii proruși încalcă armistițiul în Donbas. Canalele de media din Crimeea, preiau înregistrări video postate de martori care au relatat despre aceste convoaie militare deplasate în estul peninsulei Kerci săptămâna trecută.

Tancuri si blindate sunt pozitionate in estul Ucrainei
Tancuri si blindate sunt pozitionate in estul Ucrainei

Mii de soldați ruși se află la graniță

Kievul susține că această mișcare masivă de trupe ar putea fi provocată de ”agresiunea” rusă din zona de conflict. În noile imagini videpo publicate pe rețelele de socializare apar tancuri și transportoare blindate, în timp ce pe fundalul unuia dintre clipuri pot fi auziți militari vorbind în limba rusă. Cel care a distribuit imaginile pe Twitter a scris ”Pregătiți de luptă”.

Într-un alt material video apare un convoi militar în timp ce se deplasează prin Baltiysk, un oraș portuar din Kaliningrad. Potrivit Kievului, la aproximativ 40 de kilometri de granița sa, ar fi peste 85.000 de militari ruși. Aceste imagini au apărut în mediul online după ce vecinii nosștri au avertizat că ar putea fi provocată o agresiune rusă în zona de conflict ucraineană, Donbas.

„În același timp, trebuie remarcat faptul că intensificarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei este posibilă numai dacă se ia o decizie politică adecvată la cel mai înalt nivel de la Kremlin”, a spus Andrii Taran, ministrul ucrainean al Apărării.

Andrii Tara mai susține faptul că reluarea acestei agresiuni împotriva Ucrainei ar avea drept motiv la bază acuzațiile rusești cu privire la încălcarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe