Controverse în Ministerul Sănătății. „Nu se vor construi 25 de spitale prin PNRR”

Mihnea Tălău 18.07.2022, 17:29
Controverse în Ministerul Sănătății. „Nu se vor construi 25 de spitale prin PNRR”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a afirmat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că nu se vor construi 25 de spitale cu fonduri din PNRR, ci banii alocați vor fi folosiți pentru îmbunătățiri și consolidări. Ea contrazice, astfel, anunțul de vineri al Ministerului Sănătății, potrivit căruia „până în 2026 un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente”.

Banii din PNNR nu sunt destinați construirii de spitale noi

Pistol a precizat că în PNRR, aceste 25 de spitale sunt finanțate pentru diverse îmbunătățiri, reconstrucții, reamenajări, fie în totalitate, fie în anumite secții. Cu alte cuvinte nu se vor construi 25 de spitale noi.

Problema e că în PNRR aceste 25 de spitale sunt finanțate pentru diverse îmbunătățiri, reconstrucții, reamenajări, parțial sau în totalitate, în anumite secții. Deci, nu vor fi construite 25 de spitale noi.  Dar câte vor fi construite? Niciunul”, a declarat Pistol.

Declarațiile sale vin în contradicție cu comunicatul de vineri, al ministerului Sănătății în care se specifica că „până în 2026 un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.

Patru spitale construite în ultimii 33 de ani

Adriana Pistol a fost întrebată dacă știe ce conținea comunicatul de presă, de vineri, transmis chiar de ministerul Sănătății și în care, negru pe alb, se precizează că este vorba despre spitale noi.

„Eu vă spun care este realitatea. Dacă așa scrie, eu vă rog frumos, colegii de la presă, să verificați și să corectați”, a conchis ea.

Trebuie spus că de la revoluție, în cei 33 de ani care au trecut de atunci, în România au fost construite doar 4 spitale. Acestea sunt – Spitalul Municipal din Fălticeni, Spitalul Orășenesc din Mioveni, Spitalul de Copii Gomoiu din București și Institutul Regional de Oncologie din Iași.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...