Controversatul proiect Anghel Saligny intră vineri în ședința de guvern. Lucian Bode: “Sunt îndeplinite toate condițiile”

Ana Anitoiu 03.09.2021, 12:08
Controversatul proiect Anghel Saligny intră vineri în ședința de guvern. Lucian Bode: “Sunt îndeplinite toate condițiile”

Controversatul proiect Anghel Saligny intră vineri în ședința de Guvern. Lucian Bode, numit ministru interimar la Justiție după revocarea lui Stelian Ion, a făcut anunțul. Oficialul a precizat că ultimele observații au fost trimise aseară către Ministerul Dezvoltării, care este inițiatorul.

”Aviz tacit” pentru Planul Național de Investiții Anghel Saligny

Potrivit lui Lucian Bode, Planul Național de Investiții Anghel Saligny nu a fost avizat în termenul legal de Ministerul Transporturilor, dar se consideră că este ”aviz tacit”. Prin urmare, toate condițiile legale sunt îndeplinite.

”Ministerul Justiției ia în analiză un proiect doar când are toate avizele. Avizul de la Ministerul Transporturilor trebuia să vină într-un termen legal (n.red. – acest lucru nu s-a întâmplat), astfel că se consideră avizare tacită.

Astfel, avem toate condițiile legale îndeplinite ca în ședința de Guvern de la ora 16.00 Guvernul să dezbată acest proiect”, a spus Lucian Bode.

Controversatul proiect Anghel Saligny intra vineri in sedinta de guvern. Lucian Bode: “Suntindeplinite toate conditiile”
Ministrul Lucian Bode

Lucian Bode, despre Ministerul Dezvoltării: ”Are două variante”

De asemenea, Lucian Bode a spus că Ministerul Dezvoltării are două variante. Instituția poate integra observațiile Ministerului Justiției sau poate răspunde cu argumente, în cazul în care nu dorește să le preia.

”Ministerul Justiției este ultimul avizator. Pe toate proiectele de acte normative, nu doar pe Proiectul Anghel Saligny. Ministerul Justiției se pronunță pe legalitatea acestui proiect și tuturor proiectelor de acte normative, nu pe oportunitate.

Observațiile avute în vedere de direcția de specialitate sunt menținute și au fost transmise către Ministerul Dezvoltării. Aseară am văzut proiectul în original. Cu siguranță azi intrăm în ședința de guvern cu acest proiect.

Când transmiți aceste observații către inițiator, el le integrează sau, dacă nu, justifică. Atunci, avizul este pozitiv, cu observații”, a spus ministrul interimar al justiției.

Lucian Bode a făcut aceste declarații la două zile după ce prim-ministrul Florin Cîțu a cerut să fie introdusă pe ordinea de zi suplimentară a Guvernului a proiectului PNDL 3, ce nu avea avizele de care era nevoie.

Tot atunci, Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției. Premierul a explicat că a luat această decizie deoarece oficialul a ”blocat activitatea Guvernului”. USR-PLUS, PSD și AUR au anunțat că va depune moțiune de cenzură împotriva prim-ministrului.

După ce a acceptat interimatul la Justiție, Lucian Bode a devenit singurul ministru fără pregătire juridică. El este care în continuare și ministrul Afacerilor Interne, după ce anterior a fost și la Transporturi în guvernul PNL, precum și la Economie, pe vremea PDL-ului. Vezi AICI ce studii are Lucian Bode!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...