Controversa pe care Angela Merkel a declanșat-o în Germania. A vorbit despre decizia luată când era la București

Anca Manolica 26.11.2022, 09:31
Controversa pe care Angela Merkel a declanșat-o în Germania. A vorbit despre decizia luată când era la București

Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a vorbit într-un interviu acordat publicației Der Spiegel despre serialele pe care le urmărește pe Netflix, dar un film lăudat de aceasta i-a atras un val de critici. Iată dezvăluirea care a stârnit controverse. Ce alte declarații a mai făcut privind situația actuală a Europei.

Angela Merkel, dezvăluiri care i-au atras critici

În cadrul interviului care a fost publicat joi, 24 noiembrie, de revista germană Merkel a spus că anul trecut și-a dorit să organizeze discuții la nivelul Uniunii Europene cu președintele rus, cu privire la situația din Ucraina.

Însă, din moment ce se știa că va părăsi funcția în toamnă, a spus ea, nu mai avea tăria politică de a-l influența pe Vladimir Putin. „În ceea ce privește politica puterii, ești terminat. Pentru Putin doar puterea contează”, a afirmat cel mai longeviv cancelar german.

Cu toate acestea, Merkel a declarat că nu regretă decizia de a părăsi funcția și de a-și încheia cariera politică, spunând că era timpul pentru „o nouă abordare” din cauza faptului că nu s-au înregistrat progrese mari în ceea ce privește Ucraina, cât și tensiunile și conflictele din Moldova, Georgia, Siria și Libia. De altfel, politicianul anunțase încă din 2018 că nu va mai candida pentru un nou mandat.

Angela Merkel
Angela Merkel

La ce filme se uită fostul cancelar pe Netflix

Angela Merkel a vorbit și despre preocupările sale din afara politicii, dezvăluind că își face timp să urmărească și filme și seriale de pe Netflix. Printre preferatele sale se numără The Crown, controversata serie despre familia regală britanică, și Babylon Berlin, un serial german neo noir despre Germania la sfârșitul turbulenților ani 1920.

Dar aceasta a vorbit și despre un film celebru, Munich – The Edge of War (Münchenul în fața războiului), care a stârnit multe controverse în jur. Pelicula este un thriller cu spioni care vorbește despre încheierea Acordului de la München, înțelegerea semnată de marile puteri europene ale vremii cu Germania Nazistă care i-a dat permisiunea lui Hitler anexeze Regiunea Sudetă care aparținea Cehoslovaciei.

Încheiat pe 30 septembrie 1938 între Franța, Marea Britanie, Italia și Germania, după ce Hitler a dat promisiuni că va fi ultima sa revendicare teritorială în Europa, actul a fost semnat fără consultarea guvernului cehoslovac cu privire la raptul teritorial.

În același timp, premierul britanic de la acea vreme, Neville Chamberlain, anunța într-un discurs la sosirea în Marea Britanie că acordul aduce „pace pentru timpurile noastre”. Peste numai jumătate de an, trupele naziste invadau și ocupau restul Cehoslovaciei.

Ce spune despre acest film

Rolul lui Neville Chamberlain a fost interpretat de actorul britanic Jeremy Irons, fostul cancelar spunându-le jurnaliștilor germani că i-a plăcut că fostul premier britanic a fost prezentat într-o altă lumină decât în majoritatea producțiilor despre al Doilea Război Mondial.

„Nu ca o scară de călărie înlăcrimată a lui Hitler, ci ca un strateg care a dat țării sale timp să se pregătească pentru atacul german. München sună mult ca București 2008”, scrie Der Spiegel făcând referire la summitul NATO ce s-a desfășurat în România și în cadrul căruia Merkel și fostul președinte francez Nikolas Sarkozy s-au opus aderării Ucrainei și Georgiei la NATO.

Reamintim faptul că în una dintre primele sale declarații publice după părăsirea funcției, Angela Merkel a transmis într-un scurt comunicat, în luna aprilie, că își asumă decizia de a bloca aderarea Ucrainei în NATO la momentul respectiv. Totul venea la scurt timp după ce președintele ucrainean o invitase la Bucha să vadă atrocitățile comise de armata rusă.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...