Contribuţia la Pilonul II de pensii, majorată. De când urmează să fie aplicată legea

Mihnea Tălău 16.03.2022, 19:02
Contribuţia la Pilonul II de pensii, majorată. De când urmează să fie aplicată legea

Guvernul a aprobat, miercuri, majorarea contribuţiei la fondurile private de pensii. Astfel, cota de contribuție la Pilonul II de pensii a fost majorată cu un punct procentual, de la 3,75%, cât este în prezent, până la 4,75%. Măsura decisă de Executiv își va produce efecte din data de 1 ianuarie 2024.

Parte a Planului Național de Redresare și Reziliență

Adoptarea acestui act este obligație asumată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Trebuie spus că reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.

Creste contributia la Pilonul II de pensii
 

Ce este înseamnă Pilonul II de pensii

Pilonul II înseamnă că o mică parte din contribuția de asigurări sociale (CAS) plătită de toți românii către bugetul public să fie direcționată către fonduri private de pensii, bazate pe acumulare și învestirea continuă a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu aparțin societăților de administrare, ci românilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privată a oamenilor la fel că un cont bancar sau alte active financiare. În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată in conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II.

Contribuția la Pilonul II de pensii este obligatorie atunci când o persoana de până în 35 de ani începe să muncească. La persoanele între 35 și 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii private, participarea este opțională.

Contribuția la fondul de pensii privat este parte din contribuția individuală de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii, și este acum de 3,75% din baza de calcul (venit brut lunar).

Salariații care vor să treacă la sistemul privat de pensii obligatorii trebuie să știe că asta nu implică obligaţii financiare suplimentare.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...