Contractele pentru servicii şi utilități nu vor mai fi încheiate în euro. De ce ar putea creşte preţurile

Nicu Stan 07.07.2021, 17:17
Contractele pentru servicii şi utilități nu vor mai fi încheiate în euro. De ce ar putea creşte preţurile

Contractele pentru servicii şi utilități nu vor mai fi încheiate în euro. De ce ar putea creşte preţurile, vedeți în rândurile de mai jos.

Contractele pentru mai multe servicii, precum și utilități, vor fi încheiate cu contracte în lei, nu în euro

Contractele pentru servicii şi utilități nu se vor mai încheia în euro. Măsura ar pute aduce scumpiri pentru toți românii.

Astfel, contractele încheiate pentru prestarea de servicii sau pentru furnizarea de utilități vor fi exprimate numai în lei, dacă este vorba de firme și rezidenți din România. Proiectul care impune această obligație a primit ultimul aviz în Parlament și este pregătit acum pentru adoptare.

Contracte in lei pentru servicii si utilitati
Contracte in lei pentru servicii si utilitati

Ce contracte se vor încheia în lei

În urma acestei măsuri, serviciile de apă și canalizare, transportul public, alimentarea cu energie sau gaze naturale, dar și telefonia fixă sau mobilă, internetul, televiziunea prin cablu sau digitală și alte servicii asemănătoare ar urma să nu se mai calculeze și factureze decât în lei.

De asemenea, guvernul Florin Cîțu a transmis, însă fără succes, că se opune proiectului, aducând ca argument că astfel se intră în atribuțiile BNR, iar măsura ar duce chiar la creșterea prețurilor acelor servicii sau utilități.

Dacian Cioloș vrea ca proiectul să se extindă și la cumpărăturile făcute în avion

În comparație cu premierul Florin Cîțu, fostul premier Dacian Cioloș a avut o idee diferită și chiar a vrut să oblige companiile aeriene străine care fac zboruri interne, în țara noastră, să accepte plata în lei pentru produsele care pot fi cumpărate la bordul avioanelor.

Dacian Cioloș s-a iritat foarte tare de faptul că, pe când zbura spre Timișoara, în avion i s-a cerut să achite cu euro.

PSD făcuse un proiect asemănător

Senatorul Daniel Zamfirn a elaborat un astfel de proiect legislativ, împreună cu majoritatea colegilor săi senatori din PSD, și a fost adoptat de Senat, în luna aprilie a lui 2020, de fosta majoritate parlamentară.

În prezent, în ultima zi la Parlament, înainte de vacanța de vară, și cu o nouă majoritate de guvernământ, deputații din comisia de specialitate au întocmit un nou raport de adoptare a proiectului respectiv. Acum, proiectul așteaptă să primească votul final latoamnă, după reluarea activitiății parlamentare.

Ce spunea Liviu Dragnea

“O să introducem o prevedere ca în România să se discute doar despre prețuri în lei. Nu mai vreau să auzim, inclusiv la contracte, prețul în euro, contravaloarea în lei este atât. Ca să întărim moneda națională, asta vom face în perioada următoare, pentru că toată treaba cu prețurile în euro este o păcăleală”, spunea atunci Liviu Dragnea.