Contractele lui Alexandru Cumpănașu, în vizorul DNA. Cum a primit 1 milion de lei de la Ministerul Culturii pentru broșuri copiate de pe internet

Alexandru Ioanid 11.10.2019, 12:00
Contractele lui Alexandru Cumpănașu, în vizorul DNA. Cum a primit 1 milion de lei de la Ministerul Culturii pentru broșuri copiate de pe internet

Contractele lui Alexandru Cumpănașu, candidatul la prezidențiale cu o avere fabuloasă, au intrat în vizorul DNA. Procurorii anti-corupție verifică înțelegerea dintre Cumpănașu și Ministerul Culturii, în urma căreia fundația candidatului la prezidențiale a încasat un milion de lei.

Până să devină cunoscut la nivel național, după tragedia de la Caracal, Alexandru Cumpănașu a avut contracte extrem de profitabile cu statul. El a înființat, între alte asociații, și o fundație – Asociația pentru Implementarea Democrației.

Prin această fundație, Alexandru Cumpănașu a reușit să obțină un contract de un milion de lei de la Ministerul Culturii. Numai că, în schimbul acestor bani, a livrat mai multe broșuri cu conținut identic celui pe care îl poate găsi oricine pe internet.

Asociația pentru Implementarea Democrației, condusă de Alexandru Cumpănașu, a realizat, practic, o muncă copy-paste.

DNA, pe urmele banilor încasați de Alexandru Cumpănașu de la Ministerul Culturii

Ce spune Alexandru Cumpănașu despre salariul lunar de 19.000 de euro

Direcția Națională Anticorupție a solicitat detalii de la Ministerul Culturii despre contractul de un milion de lei câștigat de Alexandru Cumpănașu. DNA caută să afle în ce condiții au ajuns acești bani publici la candidatul la prezidențiale, înțelegerea având loc în septembrie anul trecut.

Finanțarea a fost nerambursabilă și a făcut parte din programul Centenar. Din totalul sumei, 840.000 de lei au mers direct în buzunarul lui Alexandru Cumpănașu, ca drepturi de autor.

Numai că acel conținut care se regăsea în broșuri era copiat de pe internet, din surse precum Wikipedia și Google. Broșurile conțineau trei lucrări despre Marea Unire, potrivit Libertatea.

„Am și eu niște capabilități, aveam ideile dinainte”, a fost replica lui Cumpănașu când a fost acuzat că a copiat totul de pe internet.

Același răspuns a venit și de la Ministerul Culturii, care arăta că ar fi vorba despre trei volume, de peste 200 de pagini fiecare, tipărite fiecare în tiraje de 1.000 de exemplare.

DNA cere acum toate aceste documente de la Ministerul Culturii, dar se pare că proiectul inițial, din cadrul programului Centenar, este, deocamdată, de negăsit.

Urmăriți Impact.ro și pe