Continuă scandalul după ce rușii i-au numit pe soldații români căzuți pentru Basarabia ”fasciști ticăloși”. Ce a făcut Ambasada României la Chișinău

Mihai Roșoiu 27.10.2020, 10:54
Continuă scandalul după ce rușii i-au numit pe soldații români căzuți pentru Basarabia ”fasciști ticăloși”. Ce a făcut Ambasada României la Chișinău

Scandalul izbucnit după ce rușii i-au numit pe soldații români căzuți pentru Basarabia ”fasciști ticăloși” e departe de final. Acuzațiile grave ale Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău au stârnit un adevărat iureș diplomatic. Cuvintele dure pe care esticii le-au folosit pentru a descrie soldații români nu au rămas fără ecou.

Reacție imediată a Ambasadei României de la Chișinău după atacurile rușilor

Reprezentanții Ambasadei Române din Republica Moldova au oferit un comunicat de presă. Subiectul e deja foarte cunoscut. Atacurile neașteptate ale diplomaților ruși la Chișinău la adresa Armatei Române au avut parte de un răspuns public;

„Ambasada României în Republica Moldova nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și face următoarele precizări:
Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova.
Depunere de coroane la la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Romane
Depunere de coroane la la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Romane
România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații.”, au declarat reprezentanții Ambasadei României.

Ambasada Rusiei la Chișinău, atac devastator la adresa soldaților români

Conflictul diplomatic s-a iscat după ce Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a emis un comunicat de presă „acid” la adresa omologilor români. Ex-sovieticii consideră că oficialii noștri nu trebuie să ceară păstrarea memoriei eternă, soldaților români. Rușii fac referire la ostașii români căzuți pe frontul de Est înAl Doilea Război Mondial.

Ambasada Rusiei la Chisinau i-a atacat in termeni duri pe soldatii romani
Ambasada Rusiei la Chisinau i-a atacat in termeni duri pe soldatii romani

„Descendenţii a zeci de mii ucişi şi torturaţi de agresorii Antonescu şi călăul său Alexianu, locuitori din Moldova – moldoveni, ruşi, evrei, găgăuzi şi bulgari – vor uita cu greu crimele ticăloşilor fascişti care şi-au justificat atrocităţile prin „lupta pentru reunificare”. Apropo, execuţiile în masă ale ruşilor şi evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administraţia română de ocupaţie o „luptă pentru reunificare”? Sau, poate, „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Şi ce zici de complicitatea complicilor nazişti ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”.

Astfel, scandalul izbucnit după ce rușii i-au numit pe soldații români căzuți pentru Basarabia ”fasciști ticăloși” continuă. Asta în contextul în care, în Republica Moldova, campania electorală este în plină desfășurare.

Sursa foto: Facebook – Ambasada României în Republica Molodova.

Urmăriți Impact.ro și pe