Dacă ești un fan al citricelor, probabil că în această perioadă te bucuri din plin de portocalele, mandarinele și clementinele care abundă pe rafturile magazinelor. Cum ne aflăm în plin sezon al acestora, specialiștii vin cu o serie de recomandări în privința lor. Iată ce persoane nu ar trebui să consume aceste fructe. Le pot face mai mult rău!
Portocalele sunt populare datorită dulceaței lor naturale, a numeroaselor tipuri diferite și a diversității de utilizări. De exemplu, acestea pot fi consumate în sucuri și marmelade, întregi sau putem folosi coaja curățată pentru a adăuga o aromă aparte prăjiturilor și deserturilor.
Acest îndrăgit citric este cunoscut în special pentru conținutul său de vitamina C. Cu toate acestea, portocalele conțin o serie de alți nutrienți și compuși vegetali protectori, inclusiv minerale și antioxidanți. Studiile arată că un consum regulat de portocale poate fi benefic pentru sănătatea noastră în mai multe moduri. Cu toate acestea, consumul de portocale nu este recomandat tuturor persoanelor.
Specialiştii atrag atenția asupra faptul că portocalele trebuie consumate în cantităţi mici de către persoanele care suferă de reumatism. Asta pentru că natura acidă a sucului acestora poate accentua simptomele artritei. Totodată, şi coaja fructului trebuie folosită cu atenţie pentru că, de multe ori, acestea sunt tratate chimic pentru o conservare îndelungată ori pentru colorare.
„De obicei, substanţele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase şi lasă pe un şerveţel urme roşiatice-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare, e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii. Dacă există dubii asupra acestui lucru, e mai bine ca acestea să nu fie folosite”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.
Cu toate acestea, beneficiile portocalelor sunt de necontestat. Fiecare tip de portocală conține mai mult de 100% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C. Aceasta este mai mult decât orice alt fruct citric. Și, după cum am menționat anterior, în afară de vitamina C, portocalele sunt de asemenea o bună sursă de calciu, potasiu, vitamina A şi beta-caroten.
Citește și: Adevăratul motiv pentru care portocalele se vând în plase roșii. Puțini oameni realizaseră adevărul