Consumul de portocale poate agrava o boală de care mulți români suferă. Ce pericol ascund fructele îndrăgite în această perioadă

Anca Manolica 07.12.2022, 14:32
Consumul de portocale poate agrava o boală de care mulți români suferă. Ce pericol ascund fructele îndrăgite în această perioadă

Dacă ești un fan al citricelor, probabil că în această perioadă te bucuri din plin de portocalele, mandarinele și clementinele care abundă pe rafturile magazinelor. Cum ne aflăm în plin sezon al acestora, specialiștii vin cu o serie de recomandări în privința lor. Iată ce persoane nu ar trebui să consume aceste fructe. Le pot face mai mult rău!

Portocalele, cele mai populare citrice

Portocalele sunt populare datorită dulceaței lor naturale, a numeroaselor tipuri diferite și a diversității de utilizări. De exemplu, acestea pot fi consumate în sucuri și marmelade, întregi sau putem folosi coaja curățată pentru a adăuga o aromă aparte prăjiturilor și deserturilor.

Acest îndrăgit citric este cunoscut în special pentru conținutul său de vitamina C. Cu toate acestea, portocalele conțin o serie de alți nutrienți și compuși vegetali protectori, inclusiv minerale și antioxidanți. Studiile arată că un consum regulat de portocale poate fi benefic pentru sănătatea noastră în mai multe moduri. Cu toate acestea, consumul de portocale nu este recomandat tuturor persoanelor.

Cine nu ar trebui să consume portocale

Specialiştii atrag atenția asupra faptul că portocalele trebuie consumate în cantităţi mici de către persoanele care suferă de reumatism. Asta pentru că natura acidă a sucului acestora poate accentua simptomele artritei. Totodată, şi coaja fructului trebuie folosită cu atenţie pentru că, de multe ori, acestea sunt tratate chimic pentru o conservare îndelungată ori pentru colorare.

Portocalele sunt o sursă bogată de vitamina C
Portocalele sunt o sursă bogată de vitamina C

„De obicei, substanţele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase şi lasă pe un şerveţel urme roşiatice-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare, e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii. Dacă există dubii asupra acestui lucru, e mai bine ca acestea să nu fie folosite”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Cu toate acestea, beneficiile portocalelor sunt de necontestat. Fiecare tip de portocală conține mai mult de 100% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C. Aceasta este mai mult decât orice alt fruct citric. Și, după cum am menționat anterior, în afară de vitamina C, portocalele sunt de asemenea o bună sursă de calciu, potasiu, vitamina A şi beta-caroten.

O portocală de mărime medie are:

  • 60 calorii
  • fără grăsimi sau sodiu
  • 3 grame de fibre
  • 12 grame de zahăr
  • 1 gram de proteine
  • 14 micrograme de vitamina A
  • 70 miligrame de vitamina C
  • 6% din cantitatea zilnică recomandată de calciu
  • 237 miligrame de potasiu
  • 15,4 grame de carbohidrați

Citește și: Adevăratul motiv pentru care portocalele se vând în plase roșii. Puțini oameni realizaseră adevărul

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...