Consulul unei țări NATO, reținut de serviciul de securitate din Rusia. E acuzat că primea informații secrete de la un cetățean rus

Stan Filon 07.07.2021, 08:58
Consulul unei țări NATO, reținut de serviciul de securitate din Rusia. E acuzat că primea informații secrete de la un cetățean rus

Încă un scandal diplomatic a izbucnit în Rusia, după ce Consulul Estoniei la Sankt-Petersburg, Mart Latte, a fost reţinut marţi de serviciul de informații. Acuzațiile formulate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) sunt foarte grave, mai ales că oficialul estonian a fost prins în flagrant.

Consulul unei țări NATO, reținut de serviciul de securitate din Rusia

Este un scandal de proporții între Rusia și Estonia, după ce Consulul estonian a fost reținut de FSB. Acesta a fost prins de forțele de ordine exact în timp ce primea ”informaţii clasificate” de la un cetăţean rus, a anunţat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), conform Reuters.

”FSB a arestat în flagrant delict un diplomat estonian, consulul Estoniei la Sankt-Petersburg, în timp ce primea documente clasificate din partea unui cetăţean rus. Aceste activităţi sunt incompatibile cu statutul său de lucrător diplomatic şi au un caracter ostil faţă de Rusia. Măsuri conforme dreptului internaţional vor fi aplicate faţă de diplomatul străin”, a declarat FSB, citat de Interfax.

Consulul unei tari NATO, retinut de serviciul de securitate din Rusia
Consulul unei tari NATO, retinut de serviciul de securitate din Rusia

Ce spune Estonia despre reținerea Consulului

Conform normelor internaţionale, diplomaţii se bucură de imunitate în ţara în care lucrează. Cu toate acestea, ei pot fi privaţi de dreptul de a rămâne la post în caz de încălcare a legii sau de acţiuni ostile.

De cealaltă parte, Estonia a catalogat arestarea consulului Mart Latte drept ”o provocare” şi o acţiune ”aranjată”. Ministrul de Externe al Estoniei a declarat că arestarea este un nou exemplu de situaţie în care Rusia caută o confruntare cu Uniunea Europeană, conform Radio Free Europe.

Cazurile de spionaj s-au înmulţit în ultimii ani între Moscova şi Occident, pe măsura creşterii continue a tensiunilor după criza ucraineană şi anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Rusia a fost acuzată în ultimii ani de numeroase afaceri de spionaj în mai multe ţări europene.

Și România a expulzat un diplomat rus

În aprilie, consulul Ucrainei la Sankt-Petersburg, Aleksandr Sosoniuk, a fost arestat de FSB pentru că ar fi încercat să obţină informaţii secrete, fiind obligat să părăsească teritoriul Rusiei, potrivit Agerpres. În acelaşi timp, Rusia a fost acuzată în ultimii ani de numeroase afaceri de spionaj în mai multe ţări europene, ceea ce de fiecare dată a dus la expulzări reciproce de diplomaţi.

Și România a expulzat un diplomat rus. În luna aprilie, autoritățile române l-au declarat persona non grata pe adjunctul atașatului militar rus la București. “Activitățile și acțiunile acestuia contravin Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”. Diplomatul rus ar fi încercat să recruteze angajați din Guvern de la care dorea informații legate de politica externă, energetică și de securitate militară a României. Drept răspuns, și Rusia a expulzat un diplomat român.

Urmăriți Impact.ro și pe