Constantin Târziu, managerul Spitalului din Târgu Cărbuneşti: „S-au făcut verificări acum vreo două luni de zile. Nu a fost depistat nimic”

Elena Avramescu, Beatrice Dumitru 22.10.2021, 11:30
Constantin Târziu, managerul Spitalului din Târgu Cărbuneşti: „S-au făcut verificări acum vreo două luni de zile. Nu a fost depistat nimic”

Managerul Spitalului din Târgu Cărbuneşti a declarat că situaţia cu care se confruntă instituţia medicală, fiind și unitate suport COVID-19, este una cu care nu s-a mai confruntat, menționând că au fost efectuate controale la staţia de oxigen în urmă cu aproximativ două luni, însă nu au fost depistate nereguli.

Managerul Spitalului din Târgu Cărbuneşti: „Nu a fost depistat nimic”

Acesta a mai afirmat că a fost avertizat de către reprezentanţii firmei care furnizează buteliile de oxigen să „facă economie”, pentru că o să fie din ce în ce mai puţin.

M-au sunat colegii să îmi spună că în secţii s-a întrerupt alimentarea cu oxigen, colegii care erau de serviciu în spital. Sigur că a fost un sistem de alarmare în spital, mai ales la pacienţii din Terapie Intensivă. (…)

Situaţia nu s-a mai întâmplat până acum, s-au făcut verificări acum vreo două luni de zile în momentul în care noi am mărit numărul de guri de oxigen în spital, aşteptându-ne la situaţia în care suntem astăzi. Nu a fost depistat nimic, a spus Constantin Târziu.

În cursul dimineţii de vineri, în timpul controlului zilnic efectuat în secţia ATI, un reprezentant al ISU a observat o concentraţie mai mare a oxigenului.

Doua persoane au murit la Spitalul din Targu Carbunesti
Spitalul din Targu Carbunesti

În secţiile ATI se fac controale de către pompieri din trei în trei ore şi, la un moment dat, unul dintre aceştia a spus că i se pare o concentraţie mai mare a oxigenului, nu am depistat cauza, am trecut pe faptul că au fost puse ventilatoare noi în funcţiune şi poate că pacienţii, din cauza agitaţiei, nu ţin toţi masca la gură şi se pierde mult din cantitatea de oxigen.

Staţia de oxigen are în jur de 10 sau 12 ani. (…) Am fost avertizaţi să economisim oxigenul că nu mai au şi o să fie din ce în ce mai puţin. Situaţia e destul de gravă fiindcă nu ştiu cât o să mai putem face faţă.

Cu toate acestea, s-a aflat ulterior faptul că nu a fost încarcată instalația de ieri, astfel că oxigenul s-a terminat. Nimeni nu și-a dat seama că oamenii nu mai primesc oxigen. Firma care distribuie oxigen a trimis o echipă pentru a vedea ce se întampla. Recipientul era gol, așa nu a fost vorba despre nicio defecțiune.

Spitalul este funcţional acum, am fost nevoiţi să ducem pacienţii în alte spitale. Acum, aceştia se întorc în saloanele din care au plecat. Am primit şi eu informaţia conform cărora nu a fost vorba despre o defecţiune. Se face o anchetă pentru a vedea cine este vinovat. Se putea întâmpla un adevărat dezastru acolo, a spus Petrică Iacobescu, prefect Gorj.

Ministrul Sănătății a confirmat faptul că varianta oficială care a dus la acest dezastru o să fie stabilită în urma unei expertize.

Varianta oficială va fi stabilită prin expertiză. Sunt foarte multe informații în timp real, dar trebuie săa așteptăm expertiza pentru a nu influența pe nimeni cu nimic. Planul Roșu de intervenție s-a activat în timp normal, Ministerul Sănătății are în toate spitalele inspector sanitar pentru a oferi informații despre paturile libere. Eu primesc informația în fiecare dimineață la ora 9:00. Nu știu cât timp au stat pacienții fără oxigen, informația va fi confirmată sau infirmată de oamenii legii. Am încredere că vom afla exact ce s-a întamplat, a declarat ministrul Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...