Constanța schimbă PET-ul cu biletul. Cum pot cetățenii să călătorească gratis cu transportul în comun

Ioana Constantin 21.05.2021, 17:37
Constanța schimbă PET-ul cu biletul. Cum pot cetățenii să călătorească gratis cu transportul în comun

Constanța schimbă PET-ul cu biletul, astfel că intră în rândul orașelor europene. Locuitorii și turiștii din municipiu au avut astăzi ocazia să circule gratuit cu transportul în comun, în schimbul a trei deșeuri colectate. Iniţiativa este unică în ţară, iar autorităţile locale speră ca în acest mod tot mai mulţi oameni vor începe să recicleze. Dacă initiațiva se va dovedi a fi un succes, ea va fi implementata în fiecare “vineri” din săptămână.

Constanța schimbă PET-ul cu biletul

Campania “Schimbă PET-ul cu biletul” este un proiect pilot implementat cu ocazia Zilei Municipiului Constanţa. Cei dornici au mers cu trei PET-uri la punctele de colectare din cele mai circulate staţii. Acolo, voluntarii au oferit în schimbul deșeurilor un bilet, valabil pe orice linie. În funcție de rezultatele acțiunii pilot, Primăria Constanța și partenerii acțiunii iau în calcul extinderea acesteia în fiecare vineri, pe întreaga perioadă a sezonului estival.

Obiectivul este unul ambițos, să facem România o țară curată. Practic vorbim de două obiective și anume să încurajăm oamenii să recicleze și sa susținem transportul public în comun și mobilitatea urbană ecologică. Stăm mult în trafic iar un transport public adevcat este o soluție pentru o mobilitate corectă. Toate fondurile sunt din mediul privat inclusiv biletul și avem siguranța că vom continua campania o luna de zile. Au reacționat și alte primării, Sibiul vrea să facă asta, iar pentru noi este benefic să încurajăm reciclarea și transportul în comun, a spus Andrei Cosuleanu, organizator.

Campania durează weekend-ul acesta. Ne sprijină voluntarii de la Capitala Tineretului. Vom face evaluare la final, vedem cât costă acțiunea și câte peturi s au strans și daca va fi de succes voi cere în fața consiliului local să bugetăm această acțiune. Constanța are probleme de reciclare. Iar asta se întamplă pentru că nu colectam selectiv. Este o acțiune de motivare pentru a-i face pe cetățeni să învețe să colecteze selectiv, a spus și Virgil Chitac, primar municipiul Constanța.

Constanta schimba PET-ul cu biletul
Constanta schimba PET-ul cu biletul

Campania “Schimbă PET-ul cu biletul” face parte din programul “Acționăm pentru Ape”, dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, în cadrul căreia încă din 2019 se desfășoară ample acțiuni de protejare a apelor, atât la nivelul municipiului, cât și la nivelul altor stațiuni de pe litoral.

Fiecare om poate primi un bilet pe zi. Poate să aducă mai multe dar primeste un singur bilet. Sperăm să adunăm cât mai multe pet-uri în aceste animăluțe marine și să educăm și învațăm oamenii că în Constanța totul se reciclează, a spus Ionut Barbu, organizator.

Campanii similare au fost desfăşurate şi în alte mari oraşe din lume şi au avut rezultate extrem de bune: Roma (Italia), Istanbul (Turcia), Beijing (China), Surabaya (Indonezia). De exemplu, în Istanbul, în primul an al campaniei au fost colectate 4,1 milioane de PET-uri, echivalentul a 75.000 kg de plastic.

Constanta schimba PET-ul cu biletul
Constanta schimba PET-ul cu biletul
„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe