Constanța: Fermierii au protestat din cauză că Guvernul i-a lăsat baltă. Sunt disperați și nu știu încotro s-o apuce

Elena Avramescu, Ioana Constantin 18.02.2021, 17:33
Constanța: Fermierii au protestat din cauză că Guvernul i-a lăsat baltă. Sunt disperați și nu știu încotro s-o apuce

Fermierii au protestat. Disperarea fermierilor constănțeni loviți de seceta anul trecut, nu are margini. In ferme mocnește revolta, iar agricultorii sunt supărați că Guvernul nu le întinde nicio mână de ajutor. Recolta anului trecut a fost zero, iar încasările la fel. Indatorați la bănci și fără bani pentru însămânțările din primăvară, fermierii amenință cu proteste fără precedent.

Fermierii au protestat, furioși peste măsură

Județul Constanța a avut 45o.ooo de hectare calamitate de seceta pedologică, adică mai mult de o treime din suprafața totală distrusă la nivel național. Pentru ca n-au recoltat nimic și nu au generat venituri, fermierii nu și-au plătit datoriile la furnizori. În plus, multi au luat credite la banci și la societăți de leasing pentru utilajele agricole, iar acum n-au din ce da banii înapoi.

Am păsuit eu trei banci și ne bazam pe bănuții astia care trebuiau să vina demult. Care n-au mai venit … Care n-au mai venit, da, a declarat Dumitru Ionuț, agricultor.

Pe 1o septembrie, agricultorii dobrogeni s-au dus cu jalba-n proțap la București ca să ceară ajutorul autorităților. Aveau 3 cereri mari și late: despăgubiri pentru culturile de toamnă și de primavară, bani pentru irigații și păsuirea ratelor la creditele bancare. Cum s-au dus, așa s-au întors.

Fermierii au protestat
Fermierii au protestat

„Constanța e exclusă de la Fonduri Europene”

Au venit niște bănuți, niste despăgubiri aproape nesemnificative, dar lucrul cel mai grav: Constanța e exclusă de la Fonduri Europene dintr-un singur motiv: avem bilanturi negative și nu putem participa la următoarea sesiune care se deschide în luna mai-iunie, a spus și Mircea Chipăilă, fermier.

Fondurile europene pentru agricultură ar fi fost o gură de oxigen pentru o agricultură ofilită de tot. Singura despăgubire pe care fermierii dobrogeni au primit-o a fost o singură plată de 8oo de lei pe hectar de cultură agricolă. Este o situație fără precedent pentru agricultorii din Dobrogea, care au incasările la pământ. Astă vară, în luna august, oamenii au scris pe câmp cu utilajele agricole, „VREM APĂ”. Vara trecută, în Constanța nu a plouat 70 de zile consecutiv și 8o% din culturi s-au uscat.

Pe câmpurile dintre Dunăre și Marea Neagră irigațiile sunt inexistente. Oficialii spun că ar fi un canal de irigații de la Dunăre, însă nu e suficient de mare ca să ajungaă până în mijlocul județului.

Fermierii au protestat
Fermierii au protestat
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...