Consiliul Concurenței verifică un posibil aranjament între firme din Italia, Germania și România pe piața ecografelor

Ioana Matei 23.05.2022, 15:57
Consiliul Concurenței verifică un posibil aranjament între firme din Italia, Germania și România pe piața ecografelor

Consiliul Concurenţei investighează o posibilă înţelegere între o companie din Italia care vinde ecografe și trei firme distribuitoare din Germania și România pentru a limita vânzarea echipamentelor de ultrasonografie în România. 

Totul a pornit de la indicii că furnizorul italian Esaote Spa și distribuitorii germani Camed Medical Systems Gmbh, BMS Ultraschall, precum și firma românească DTL Medical SRL au acționat în sensul limitării importului de ecografe marca Esaote, cu scopul de a bloca participarea altor concurenți la proceduri de achiziție publică.  

Pentru a verifica informațiile, au fost făcute simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Italia şi în Germania, la firmele vizate.  În Italia și Germania, inspecțiile au fost făcute, la solicitarea Consiliului Concurenței, de către autorităţile similare din cele două state, care au mers la sediile companiilor. Inspectorii români de concurenţă au asistat la desfăşurarea acestora. 

Atât în Germania, cât şi în România, inspecţiile inopinate sunt autorizate prin mandat judecătoresc şi sunt justificate de necesitatea obţinerii informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.  

”Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. Documentele ridicate de către autoritățile de concurență din Germania și Italia vor fi transmise spre analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice”, a precizat Consiliul Concurenței, într-un comunicat transmis luni. 

Cum au ajuns firme de imunoglobuline din patru state să plătească amenzi în România de 71 de milioane de euro  

Investigația pe piața ecografelor vine după ce, în luna februarie, Consiliul Concurenței a amendat cinci companii farmaceutice furnizoare de imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasma umană, precum și asociația reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA din Belgia cu 353.393.694 de lei (aproximativ 71 milioane euro). 

Companiile amendate sunt: 

  • Baxalta Gmbh, Elveția – 109.372.066 lei; 
  • CSL Behring Gmbh, Germania – 76.840.182 lei; 
  • Biotest AG, Germania – 25.512.194 lei; 
  • Kedrion Spa, Italia – 16.111.871 lei; 
  • Octapharma AG, Elveția – 125.181.860 lei; 
  • PPTA, Belgia – 375.521 lei. 

În urma investigației începute în 2018, Consiliul Concurenței a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline. Scopul celor cinci companii a fost de a pune presiune pe autorități să suspende taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană.  

”În acest fel, companiile urmăreau să își creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit. PPTA a facilitat aceste practici anticoncurențiale și a contribuit prin propriile acțiuni la atingerea obiectivului comun, depășind, prin aceasta, sfera activităților specifice la nivelul unei asociații cu scopul de a influența procesul legislativ”, a arătat Consiliul Concurenței când a făcut publice rezultatele investigației. 

Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esențiale destinate tratamentului unor multiple afecțiuni grave, a pus în pericol viața pacienților și a determinat autoritățile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicamentele necesare pacienților, prin declanșarea Mecanismului European de protecție civilă, potrivit autorității de concurență.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...