Consecințele anulării meciului România – Norvegia din cauza nordicilor. Șansă uriașă pentru naționala noastră

Marian Cărăvan 15.11.2020, 07:49
Consecințele anulării meciului România – Norvegia din cauza nordicilor. Șansă uriașă pentru naționala noastră

Meciul România – Norvegia, din Liga Națiunilor, a fost anulat de UEFA. Inițial, întâlnirea trebuia să aibă loc în această seară, de la ora 21:45, pe Arena Națională. Forul continental a luat decizia anulării partidei, după ce nordicii nu au putut pleca din Oslo din cauza coronavirusului. Decizia UEFA a dat naștere mai multor speculații. Situația a fost însă clarificată.

Meciul România – Norvegia a fost anulat de UEFA

„Tricolorii” așteptau revanșa după umilința de la Oslo. Au sperat până în ultima clipă că norvegienii vor fi lăsați de autorități să vină la București, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Delegația Norvegiei se afla ieri după-amiază tot la Oslo, pentru că nu primise acceptul autorităților sanitare să facă deplasarea la București. Asta din cauza faptului că Omar Elabdellaoui a fost depistat cu COVID-19, iar ceilalți jucători și membri ai staff-ului au fost considerați contacți direcți. Bent Hoie, ministrul Sănătății din Norvegia, a anunțat că o deplasare către România a jucătorilor ar fi fost ilegală, ca urmare a normelor implementate în țara nordică în contextul pandemiei de COVID-19.

UEFA a dat verdictul târziu în noapte. Meciul România – Norvegia este anulat. Imediat au apărut speculațiile. Anularea meciului de către UEFA ar fi venit cu o serie de consecințe pentru norvegieni. S-a vehiculat varianta că toate rezultatele Norvegiei vor fi anulate și, prin urmare, nordicii ar ajunge în grupa valorică C din Liga Națiunilor. O variantă, clar, în favoarea României. Asta în condițiile în care, dacă rezultatele ar fi fost anulate, „tricolorii” ar fi scăpat de emoțiile retrogradării. Mai mult decât atât, ar fi putut ajunge chiar pe primul loc în Grupa 1 din Liga B, în cazul unui succes miercuri, la Belfast, contra Irlandei de Nord. UEFA a lămurit în scurt timp lucrurile.

„Tricolorii” s-au pregatiti in aceasta saptamana pentru revansa cu Norvegia
„Tricolorii” s-au pregatit in aceasta saptamana pentru revansa cu Norvegia

Poziția UEFA în cazul meciului România – Norvegia

Nu se pune problema unei excluderi a Norvegiei din Liga Națiunilor, deși a fost vehiculată și această variantă. UEFA a explicat că anularea meciului de la București s-a făcut din cauza unei situații neprevăzute. De altfel, există un regulament al competiției care, la articolul 26, punctul 3, clarifică o astfel de situație. Se poate ajunge la decizia ca rezultatul unui meci să fie stabilit prin tragere la sorți. Nu este însă cazul la România – Norvegia, deși nordicii ar agrea această variantă.

„Dacă partida nu poate fi reprogramată, UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body va lua o decizie. Federația care este responsabilă pentru nedisputarea partidei sau pentru imposibilitatea disputării acesteia până la finalul ei va fi declarată ca pierzătoare prin forfait de către UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body.

Dacă se ajunge la concluzia că ambele echipe sunt responsabile sau niciuna dintre ele nu este responsabilă pentru nedisputarea partidei sau imposibilitatea disputării acesteia până la finalul ei, nu poate fi declarat forfait. Dacă meciul nu poate fi declarat forfait, rezultatul partidei va fi decis prin tragere la sorți (1-0, 0-1 sau 0-0) de către administrația UEFA”, se arată în regulamentul aprobat de Comitetul Executiv UEFA.

Cel mai probabil, Norvegia va pierde meciul cu 0-3. Dacă se va întâmpla așa, România ar ajunge la 7 puncte în Grupa 1 din Liga B a Ligii Națiunilor. Pentru Norvegia ar urma partida cu Austria, din 18 noiembrie, tot în deplasare. La ora asta, e puțin probabil că nordicii vor fi lăsați să facă deplasarea. Potrivit legilor locale, de la Oslo, norvegienii trebuie să stea zece în carantină. Iar asta i-ar împiedica să ajungă în Austria. Dar, să nu anticipăm.

În ceea ce-i privește pe „tricolori”, aceștia mai au de jucat miercuri, 18 noiembrie, de la ora 21:45, cu Irlanda de Nord, la Belfast.

 

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe