Conflictul escaladează. Israelul a lovit ținte iraniene în apropierea bazelor rusești din Marea Mediterană

Mihnea Tălău 15.08.2022, 09:36
Conflictul escaladează. Israelul a lovit ținte iraniene în apropierea bazelor rusești din Marea Mediterană

Israelul a lovit duminică ținte iraniene într-o serie de lovituri în apropierea regiunii natale ancestrale a președintelui sirian Bashar al Assad și în apropierea principalelor baze siriene ale Rusiei de pe coasta mediteraneană, au declarat surse regionale de informații și militare siriene.

Atacuri israeliene simultane

Armata siriană a declarat anterior că trei militari au fost uciși și alți trei au fost răniți în două atacuri israeliene simultane la sud de provincia Tartous, iar altul asupra capitalei Damasc. Ea nu a oferit detalii despre locațiile specifice.

Loviturile de la periferia nord-estică a Damascului au lovit avanposturi conduse de gruparea libaneză pro-iraniană Hezbollah, au declarat doi dezertori militari sirieni familiarizați cu regiunea.

Un ofițer al armatei siriene din regiunea de coastă Tartous a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că o bază iraniană din apropierea satului Abu Afsa, la sud de orașul-port, a fost ținta atacurilor, alături de o stație de apărare aeriană și de radar din apropiere.

Israelul a organizat sute de lovituri împotriva unor presupuse ținte iraniene în ultimii ani, dar a evitat în cea mai mare parte să lovească provinciile de coastă, unde sunt concentrate principalele active militare ale Rusiei.

Cele mai recente lovituri fac parte dintr-o escaladare a ceea ce a fost un conflict de intensitate scăzută al cărui scop a fost de a încetini înrădăcinarea tot mai mare a Iranului în Siria, spun experții militari israelieni și regionali.

Siria, atacata de rachetele Israelului

Loviturile au avut loc în apropierea singurei baze mediteraneene a marinei ruse din portul Tartous, unde sunt andocate nave de război rusești, în timp ce baza aeriană majoră a Moscovei, Hmeimimim, se află, de asemenea, în provincia Latakia, aflată în apropiere.

Forțele rusești din Siria închid în mod regulat ochii la atacurile aeriene israeliene

Intervenția Rusiei, alături de Iran, a ajutat la întoarcerea situației în favoarea lui Assad într-un conflict vechi de peste zece ani.

Zonele de coastă sunt locuite în principal de secta minoritară alawită a lui Assad, care domină eșaloanele superioare ale puterii în forțele de securitate și armată.

Forțele rusești din Siria închid în mod regulat ochii la atacurile aeriene israeliene împotriva unor presupuse desfășurări și transferuri de arme sponsorizate de Iran.

Dar tensiunile au crescut între Israel și Rusia din cauza condamnării de către primul a războiului din Ucraina și a controlului exercitat de cel de-al doilea asupra unei agenții de emigrare evreiești.

Luna trecută, Israelul a declarat că avioanele sale militare au intrat sub tirul antiaerian rusesc deasupra Siriei în luna mai, dar că acestea au ratat ținta, descriind confruntarea ca fiind un „incident izolat”.

Siria a acuzat Israelul pentru loviturile majore asupra principalului său aeroport internațional din Damasc, în iunie anul trecut, care au avariat grav pistele și au forțat oprirea zborurilor timp de mai multe săptămâni.

Oficialii israelieni din domeniul apărării spun că aeroportul civil a fost folosit în mod regulat de Iran pentru a transporta arme și miliții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...