SPECIAL

Conflictul de peste decenii care ține gazul natural din Cipru departe de Europa. Navele de exploatare circulă flancate de nave de război

Andrei Dumitrescu 13.06.2022, 10:54
Conflictul de peste decenii care ține gazul natural din Cipru departe de Europa. Navele de exploatare circulă flancate de nave de război

În căutarea frenetică a Europei de a pune capăt dependenței de energia rusească, există o resursă neexploatată: apele din jurul Ciprului.

Europa caută modalități de a renunța la gazul rusesc. Dar Turcia și Grecia nu pot ajunge la un acord asupra modului de extragere a gazelor de pe teritoriul Europei.

Cu toate acestea, un conflict vechi de zeci de ani între Turcia, Cipru și Grecia – care își are rădăcinile în invazia Ciprului de către Turcia în 1974 – împiedică eforturile de explorare și extragere a gazelor naturale care se află sub Marea Mediterană.

Turcia dorește să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care se obțin profiturile din bogățiile insulei, asigurându-se că beneficiile revin comunității cipriote turce. De asemenea, Ankara dorește ca orice gaz din regiune să treacă pe teritoriul său în drum spre Europa. Între timp, Atena susține planurile de a transporta gazul prin Cipru și Grecia.

Dacă adăugăm faptul că în aceste negocieri sunt implicate și rezervele de gaze din Israel, Egipt și Liban, rezultatul este un blocaj.

Inițial, a existat speranța că unitatea în legătură cu războiul din Ucraina va convinge țările să lase deoparte orice nemulțumiri în favoarea ajutorării UE să pună capăt plăților de energie care alimentează cu bani războiul președintelui rus Vladimir Putin. În martie, premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan chiar s-au întâlnit, alimentând anticiparea că o detensionare ar putea fi la orizont.

Erdoğan întrerupe legăturile. Grecii intră în alertă maximă

Doar două luni mai târziu, Erdoğan a întrerupt legăturile cu Mitsotakis, iar autoritățile grecești și-au plasat forțele în stare de alertă maximă, invocând amenințările turcești. Orice speranță de apropiere pare să se fi spulberat.

Rezultatul este că, la 15 ani după ce Cipru a anunțat prima rundă de acordare a licențelor și la 11 ani de la descoperirea primului mare zăcământ de gaze în largul insulei, Cipru s-a întors la punctul de plecare. Nu se transportă niciun gaz prin conducte și nu s-a luat nicio decizie cu privire la modul în care acesta ar putea fi combinat cu alte rezerve din regiune și transportat către restul Europei.

Pretul gazelor naturale a atins un nou record in Europa
Pretul gazelor naturale a atins un nou record in Europa

În Cipru, nu este surprinzător faptul că planurile optimiste s-au prăbușit.

„Ținând cont de trecutul recent și, în general, de experiența noastră cu Turcia, nu am fost atât de naivi încât să credem că Turcia și-a schimbat peste noapte atitudinea față de Grecia sau de Cipru”, a declarat Kornelios Korneliou, un înalt funcționar din cadrul Ministerului cipriot al Afacerilor Externe.

Ciprioții se tem acum că tensiunile crescânde vor descuraja companiile energetice să continue investițiile și explorările, împiedicând o expansiune a veniturilor din combustibili fosili considerată crucială pentru o țară care se clatină deja din cauza pierderii afacerilor considerabile pe care rușii le aduceau cândva în Cipru.

„Energia ar putea fi o platformă bună pentru reconciliere în regiuni cu o mare încărcătură politică, precum Cipru și nu numai, dar, din păcate, a devenit încă un capitol în cartea conflictului”, a declarat Harry Tzimitras, directorul Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo.

Conflictele vechi generează lupte moderne

Invazia Turciei în Cipru a împărțit insula în nordul cipriot turc – un stat recunoscut doar de Turcia – și sudul cipriot grec, o țară din UE recunoscută pe scară largă la nivel internațional ca Republica Cipru.

De atunci, conflictul înghețat s-a derulat într-o serie de lupte indirecte pentru granițele maritime și resursele naturale din jur.

Aceste dispute au devenit mai aprinse în ultimele decenii, când Cipru a început să permită companiilor să caute zăcăminte de gaze naturale în zona sa economică exclusivă; în 2011 a fost descoperit câmpul Afrodita. Turcia susține că Cipru trebuie să se abțină de la orice acțiune în aceste ape și a lansat propriile nave de explorare, flancate de nave de război. În 2019, UE a sancționat Turcia pentru foraje neautorizate în largul coastelor cipriote.

Așadar, ani mai târziu, bogația gazelor nu a ajuns niciodată, în ciuda unei serii de mari companii energetice care doresc să profite de pe urma regiunii.

Există un efort comun între ExxonMobil și Qatar Energy pentru a extrage gaze din zonă. Iar un altul între Eni și Total urmează să înceapă în următoarele săptămâni, potrivit lui Natasa Pilides, ministrul cipriot al energiei, comerțului și industriei.

Cipru se așteaptă, de asemenea, ca un consorțiu condus de Chevron să vină cu sugestii privind zăcământul Aprodita.

„Τrebuie să accelerăm programele privind atât dezvoltarea hidrocarburilor în regiunea Mediteranei de Est, cât și utilizarea gazelor naturale ca și combustibil de tranziție în perioada de până în 2050”, a declarat Pilides pentru POLITICO.

Urmăriți Impact.ro și pe