EXCLUSIV

Conducerea BNR nu se lasă amenințată de procesul intentat de Ilie Năstase în cazul Arenelor BNR. „Problema care se pune e dacă și cum îl va și câștiga!”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 22.09.2022, 20:17
Conducerea BNR nu se lasă amenințată de procesul intentat de Ilie Năstase în cazul Arenelor BNR. „Problema care se pune e dacă și cum îl va și câștiga!”. EXCLUSIV

Oficialii Bănci Naționale a României au primit cu pasivitate recenta amenințare cu justiția a celui mai cunoscut tenismen din România la adresa guvernatorului instituției bancare. Nici măcar Mugur Isărescu nu a tresărit atunci când Ilie Năstase a anunțat că-i va face o plângere penală pe tema Arenelor BNR.  Impact.ro a discutat cu consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, despre acest nou scandal, iar în opinia acestuia șansele de reușită sunt extrem de mici.

Conducerea BNR, despre scandalul în care e implicat celebrul Ilie Năstase

„Orice om din România e liber în ziua de astăzi să deschidă un proces împotriva oricui dorește. Problema care se pune e dacă și cum îl va și câștiga!”, a declarat din capul locului Adrian Vasilescu pentru impact.ro.

El nu a dorit să insiste prea mult pe marginea intenției anunțate a lui Ilie Năstase la adresa lui Mugur Isărescu, dar a reamintit că o tentativă similară s-a înregistrat și din partea lui Ion Țiriac.

„A încercat ceva similar și Ion Țiriac și nu a reușit să convingă instanța. BNR are toate documentele necesare pentru a-și demonstra, ori de câte ori va fi nevoie, calitatea de proprietar. În chestiunea cu pricina, rezolvarea, am spus-o și eu, au spus-o și alții, nu e în mâinile BNR-ului. E doar la Guvern!”, a adăugat Adrian Vasilescu.

Conducerea BNR nu se lasa amenintata de procesul intentat de Ilie Nastase in cazul Arenelor BNR. „Problema care se pune e daca si cum il va si castiga!”. EXCLUSIV
Adrian Vasilescu afirmă că soluția în cazul Arenelor BNR stă oricând în mâinile Guvernului

Care este soluția pentru rezolvarea problemei. „Noi nu putem închiria acea proprietate”

El reamintește că în urmă cu aproape un deceniu în urmă, cabinetul condus de Victor Ponta la acel moment, a identificat o variantă de rezolvare a chestiunii, prin cumpărare „Parcului cu platani” din zona Cotroceni, care include și Arenele BNR.

„De la Victor Ponta încoace niciun premier nu a găsit banii necesari să cumpere zona Parcului cu platani. Acesta se afla în proprietatea BNR, încă din vremea comuniștilor. Noi nu putem închiria acea proprietate și nici nu putem investi bani în altceva decât în obiectivele noastre de activitate. Acolo există o reprezentanță a BNR, un centru de perfecționare.

Dar, repet, nu putem moderniza decât ce are legătură cu activitatea directă a BNR. Iată explicația pentru care nu am putut moderniza tribunele arenei de tenis, tribune construite pe repede înainte acum mai bine de cinci decenii înaintea unui meci de tenis contra Statelor Unite, din ordinul liderilor comuniști. Pur si simplu nu e vorba de rea intenție, ci de statutul BNR și de prevederile legislației actuale”, indică consilierul guvernatorului.

Istoria Arenelor BNR și a proprietarilor săi

Potrivit lui Adrian Vasilescu, istoria intrării în proprietatea Băncii Naționale a Arenelor BNR începe cu 1947, atunci când „Petre Groza a urcat scările instituției, a strâns Consiliul de Administrație și le-a sugerat membrilor acestora să cumpere terenul cu pricina, acolo unde se afla, la acel moment poligonul Bucureștiului”.

Vasilescu susține că România trebuia să rezolve la acel moment problema mutării poligonului din oraș în afara sa. Și cum nu avea bani, guvernul a apelat la bunăvoința conducerii BNR, căreia i-a promis că va respecta și după iminenta naționalizare, proprietățile din dotarea BNR. Așa că poligonul s-a mutat și amenajat la Tunari pe banii BNR-ului, iar Arenele au devenit proprietatea acesteia.

Iar comuniștii s-au ținut de cuvânt, după consumarea naționalizării. Anii au trecut, iar statutul Băncii Naționale a României s-a modificat printr-un act semnat în 1970 de însuși Nicolae Ceaușescu care dorea ca țara să devină membră a FMI. Cum statutul BNR din epocă îl împiedica să facă asta, l-a modificat, recunoscând prin noul document oficial adoptat rolul BNR de Bancă Centrală a țării.

La rândul său, Ilie Năstase a declarat recent, imediat după încheierea primei ediții a turneului „Țiriac Foundation Trophy”, că dorește să-l atenționeze public pe Mugur Isărescu că-l va chema în judecată fiindcă nu permite sportului să se dezvolte.

„Vreau să îl atenţionez că îi fac plângere penală că nu lasă sportul să se dezvolte în România, tenisul. De mâine îi fac plângere penală. Terenul de la BNR nu este al lui, este al românilor, eu m-am născut acolo, nu este terenul lui proprietate privată”, a declarat presei cu acel prilej Ilie Năstase.

Urmăriți Impact.ro și pe