Condiția finală pusă de Turcia pentru a accepta intrarea Suediei și Finlandei în NATO. E vorba de 130 de persoane

Beatrice Dumitru 16.01.2023, 16:30
Condiția finală pusă de Turcia pentru a accepta intrarea Suediei și Finlandei în NATO. E vorba de 130 de persoane

După ce Rusia a invadat Ucraina, Finlanda și Suedia au cerut să intre în NATO, însă Turcia s-a opus și este singurul stat membru al Alianței Nord-Atlantice care nu s-a angajat să ratifice cererea comună de aderare a celor două țări nordice. Pentru ca Suedia şi Finlanda să facă parte din NATO, cererile lor de aderare trebuie să fie ratificate de cele 30 de state membre, dar Turcia a pus o nouă condiție pentru a face acest lucru.

Condiția pusă de Turcia Suediei pentru a intra în NATO

Suedia şi Finlanda au depus cerere de a deveni membre ale NATO la jumătatea lui mai, în replică la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, însă Turcia a fost singura țară care s-a opus și a pus condiții celor două state nordice pentru a putea face parte din Alianța Nord-Atlantică. Președintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat, din nou, Suedia și Finlanda.

Erdogan cere Suediei și Finlandei să predea 130 de oponenți politici pe care Ankara îi consideră „teroriști” pentru a da undă verde aderării la NATO pentru Suedia și Finlanda. Ungaria și Turcia sunt singurele două țări care mai trebuie să ratifice cererile de aderare ale celor două state.

Condiția finală pusă de Turcia pentru a accepta intrarea Suediei și Finlandei în NATO. E vorba de 130 de persoane
Suedia și Finlada vor să intre în NATO.

În primul rând, trebuie să extrădeze aproape 130 de teroriști pentru ca cererile lor să treacă de parlamentul nostru și din păcate, încă nu au făcut acest lucru”, a declarat Recep Erdogan potrivit agenției de presă de stat Anadolu citată de Politico.

Noi tensiuni între Turcia și Suedia

În timp ce Budapesta a spus că va sprijini extinderea blocului militar și va semna cererile Suediei și Finlandei de aderare la NATO la începutul acestui an, Ankara pune condiții pentru a face acest lucru. Suedia și Finlanda au încheiat un acord în iunie anul trecut pentru a atenua îngrijorările Turciei cu privire la presupusul sprijin al lor pentru organizațiile kurde. Luna trecută însă, un tribunal suedez a blocat extrădarea unui jurnalist turc în exil, identificat de Erdogan ca fiind unul dintre cei pe care Stockholm trebuie să-i extrădeze pentru a obține aprobarea Turciei.

„Turcia numește uneori persoane pe care și-ar dori ca Suedia să le extrădeze, dar este binecunoscut faptul că legislația suedeză în acest sens este foarte clară: că instanțele iau acele decizii, nu există loc pentru a schimba asta. Nu cred că asta ar trebui să umbrească faptul că lucrurile merg bine”, a spus premierul acestei țări, Ulf Kristersson.

Tensiunile dintre cele două țări s-au accentuat săptămâna trecută, după ce un manechin reprezentându-l pe Erdogan a fost atârnat de picioare în fața primărie din Stockholm de un grup de protestatari care l-au numit „dictatotor”, ceea ce a determinat Ministerul turc de Externe să-l cheme pe ambasadorul Suediei la Ankara. Acesta a spus că incidentul a fost un „act de sabotaj” menit să împiedice eforturile Suediei de a adera la NATO.

Finlanda nu a primit o nouă listă cu persoanele pe care Turcia ar dori să le vadă extrădați, a declarat luni ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto, adăugând că noile cereri ale Ankarei sunt probabil o reacție la recenta demonstrație de la Stockholm.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...