Condiția care poate schimba cursul negocierilor pentru Schengen. Anunț optimist pentru România și Bulgaria

Beatrice Dumitru 02.02.2023, 08:09
Condiția care poate schimba cursul negocierilor pentru Schengen. Anunț optimist pentru România și Bulgaria

România a fost lăsată de Austria la poarta Schengen pe 8 decembrie, după ce a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI evocând probleme cu migrația ilegală. Un oficial de la Bruxellles a spus că țara noastră îndeplinește toate criteriile UE pentru a intra în spațiul de liberă circulație și a făcut un anunț oprimist cu privire la data la care poate adera.

Când va intra România în Spațiul Schengen

România se chinuie din 2011 să intre în Spațiul Schengen, dar Austria a respins aderarea anul trecut. Și Olanda a votat împotriva țării noastre, dar a precizat că s-a opus, de fapt, Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. După acest episod, Viena a precizat că va sprijini aderarea României în Spațiul Schengen numai după ce vor fi aplicate modificări în politica de migrație a Uniunii Europene.

Când va adera România la Spațiul Schengen. Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne, a precizat că România nu mai are nimic de făcut pentru a putea intra în zona europeană de liberă circulație, adăugând că este important ca Spaţiul Schengen să funcţioneze bine.

Condiția care poate schimba cursul negocierilor pentru Schengen. Anunț optimist pentru România și Bulgaria
România se chinuie din 2011 să intre în Spațiul Schengen.

România și Bulgaria nu mai au nimic de făcut pentru a putea intra în spaţiul Schengen. Dar, din alte motive, care nu au legătură cu aceasta, trebuie, desigur, să avem un spaţiu Schengen care să funcţioneze bine şi, de exemplu, sunt îngrijorată de situaţia în care, în Austria, de exemplu, 75% dintre cei care sosesc ilegal nu au fost înregistraţi înainte de a ajunge în această ţară. În Ţările de Jos, 90% dintre imigranţii ilegali care ajung acolo nu au fost înregistraţi înainte şi, desigur, face parte din acquis-ul Schengen şi faptul de a avea o bună funcţionare a înregistrării persoanelor care intră”, a declarat Ylva Johansson într-un interviu acordat la Bruxelles și preluat de Agerpres.

„Vom avem destul de curând o decizie”

Oficialul european a afirmat că este important ca toţi cei implicaţi să se concentreze asupra modului în care pot avea un spaţiu Schengen care să funcţioneze mai bine şi care să includă şi datele privind returnările, conform Regulamentului Dublin al UE, care prevede ca migranţii să fie expulzaţi în ţara prin care au intrat prima dată în blocul comunitar şi ca solicitările lor de azil să fie administrate acolo.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Acesta este un aspect pentru care putem face mai mult din partea Comisiei şi sunt convinsă că vom reuşi să avem destul de curând o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen’‘, a spus Ylva Johansson.

România își face speranțe că poate intra in 2023 în spațiul Schengen, iar subiectul ar putea fi pe lista discuțiilor de la finalul lunii ianuarie, în marja Consiliului JAI.

30 de state au aderat până ân prezent la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat. Din zona de liberă circulație fac parte și Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda, care nu sunt membre ale UE, în timp ce România, Bulgaria și Cipru sunt singurele țări din blocul comunitar care nu au reușit să intre în Schengen.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...