Condimentul pe care nu trebuie să îl pui sub nicio formă în varza murată. O va strica, multe românce greșesc

Andrei Simion 02.10.2022, 16:36
Condimentul pe care nu trebuie să îl pui sub nicio formă în varza murată. O va strica, multe românce greșesc

Un condiment nu trebuie să fie pus sub nicio formă în varza murată, deoarece o va strica. Multe românce fac această greșeală, iar întreaga lor muncă ajunge să fie zadarnică, deoarece verzele nu se mai murează așa cum trebuie, nu mai pot fi servite cu plăcere și nici folosite în preparate precum sarmalele.

Ce condiment nu trebuie pus în varza murată

Varza se pune la murat în preajma zilei de Sfântul Dumitru, adică 26 octombrie, sau la începutul lunii noiembrie, când se răcește vremea. Aceasta se murează în șase până la opt săptămâni, în funcție de temperatura din spațiul în care este depozitată.

Ingredientele necesare sunt: 9 verze cu frunze subțiri; 18 litri de apă rece și 450 de grame de sare grunjoasă neiodată, pentru saramură; câte două legături de cimbru și mărar uscat, ce se pun la fundul și deasupra butoiului, 4 sau 5 ardei iuți și o lingură cu vârf de semințe de chimen.

Opțional, mai pot fi folosite: două sau trei rădăcini de hrean tăiate în fâșii, două sau trei mâini de boabe de porumb uscat și felii de gutuie. Însă, atenție! Hreanul nu are ce căuta printre ingredientele folosite la varza murată. Deși acesta se folosește la castraveți, gogonele sau gogoșari, când vine vorba despre varză, nu este de dorit, deoarece îi întărește frunzele.

Condimentul pe care nu trebuie sa il pui sub nicio forma in varza murata
Varza murata

Cum se pune varza la murat

Mai întâi, se pregătește un butoi de plastic curat, de cel mult 30 de litri, și un furtun pentru vânturarea verzei murate. Apoi, curățați verzele de frunzele defecte și de cotoare. Puneți la fundul butoiului câte o legătură de mărar și una de cimbru și lăsați câte una din fiecare pentru suprafață. Așezați furtunul de vânturat astfel încât un capăt al său să ajungă la fundul butoiului, iar celălalt să rămână la suprafață.

După aceea, faceți saramura din 18 litri de apă rece cu 450 de grame de sare neiodată. Puneți jumătate dintre condimente la fundul butoiului, apoi verzele, astfel încât să nu rămână spații goale. Pentru a evita spațiile goale, puteți tăia o varză în patru, ca să acoperiți golurile cu aceste bucăți. Puneți și ardeii iuți printre ele. Presărați chimenul deasupra și legăturile de mărar și cimbru rămase. Turnați saramura și așezați o farfurie și o greutate peste verze.

Butoiul cu varză murată se acoperă cu capacul său și se depozitează în cămară. Apoi, în fiecare zi, timp de o săptămână, este nevoie ca verzele să fie vânturate prin intermediul furtunului pregătit. Apoi, se lasă așa timp de șase – șapte săptămâni, urmând ca ea să reziste toată iarna.

Urmăriți Impact.ro și pe