Concedieri masive în instituţiile statului. Vicepremierul a spus clar cine sunt cei vizaţi să îşi piardă locul de muncă

Ana Anitoiu, Anca Manolica 20.01.2021, 14:51
Concedieri masive în instituţiile statului. Vicepremierul a spus clar cine sunt cei vizaţi să îşi piardă locul de muncă

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR-PLUS, a anunțat că urmează concedieri masive în instituţiile statului, ce vor fi restructurate, astfel încât să rămână doar cele care au o funcționalitate reală. El a precizat că multe dintre companiile de stat au cifre financiare negative și că unele primării nu își justifică existența.

Dan Barna, despre concedierile masive în instituţiile statului

Vicepremierul Dan Barna a spus că s-a intrat în etapa de identificare și clarificare a atribuțiilor reale pe care le au mai multe instituții ale statului. Aceasta în contextul în care unele dintre ele au tot apărut, de-a lungul timpului, fără temei real.

”Suntem în etapa aceasta de identificare şi de clarificare a atribuţiilor reale şi a celor formale pe mai multe tipuri de instituţii, tocmai pentru că o parte dintre ele tot s-au adăugat de-a lungul timpului: «Hai să mai creăm o instituţie ca să mai aibă şi X o sinecură în diversele academii de pseudo-oameni de ştiinţă» şi alte lucruri care nu sunt decât ventuze bugetare. Or, acolo sperăm să ajungem la o categorie pe care să putem să o restructurăm, pentru că nu au funcţionalitate reală”, a spus Dan Barna la Digi FM.

Concedieri masive in instituiiile statului. Vicepremierul a spus clar cine sunt cei vizati sa isi piarda locul de munca
Dan Barna 

Dan Barna, despre concedierile masive în companii de stat

De asemenea, Dan Barna a spus că acum, reforma administrației reprezintă o prioritate. Conform vicepremierului, multe companii de stat au nevoie de restructurare, pentru că nu fac profit, ci trăiesc pe banii societății.

”Multe dintre companiile de stat sunt într-o disperată nevoie de restructurare, tocmai pentru că cifrele lor financiare sunt negative, adică ele trăiesc pe banii celorlalţi din societate. Or, lucrul acesta nu poate să funcţioneze. O companie economică trebuie să fie măcar cu un leu în plus la final de an. Anul trecut a fost an electoral, anii anteriori au fost alte guverne, cu alte agende. Pentru noi, reforma administraţiei este o prioritate”, a mai spus copreședintele USR-PLUS.

Dan Barna, despre ce se va întâmpla cu unele primării

Mai mult, Dan Barna a spus că a fost stabilit un obiectiv referitor la comasarea voluntară în ceea ce privește primăriile. Politicianul a precizat că sunt multe primării care nu au un temei real pentru a exista.

”Legat de număr mai mic de primării – da, avem un program şi un obiectiv legat în primul rând de comasare voluntară. O să vedem cum va funcţiona şi eu sunt destul de optimist, pentru că sunt multe primării care de fapt sunt primării doar cu numele. Prima varianta pe care o abordăm este aceea a comasării voluntare, tocmai pentru a eficientiza funcţionarea acelei comunităţi”, a explicat vicepremierul.

Dan Barna: ”Nu e vorba că rămân oameni pe stradă”

Totodată, Dan Barna a spus ce se va întâmpla cu acele persoane care vor rămâne fără locurile lor de muncă, în acest an, în urma restructurărilor ce vor fi făcute. Vicepremierul a explicat ce ar urma să se întâmple cu acestea.

”Sunt instituţii cu foarte mult personal, dintre care o parte dintre ei sunt decorativi. (…) În egală măsură, sunt instituţii cu personal prea puţin. Şi nu e vorba că rămân oameni pe stradă. E vorba că în fiecare dintre instituţii, când vorbim de reforma ei, s-ar putea ca o parte din personal, şi de fapt asta se va şi întâmpla, să fie redirecţionat spre relaţia cu cetăţeanul sau spre relaţia cu un anumit serviciu al primăriei, dacă vorbim de primării, în care sunt prea puţini oameni şi durează enorm de mult să obţii un certificat de urbanism, de exemplu, sau alte avize, alte documente”, a spus Barna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...