Conacul lui Costache Negri, locul care a făcut posibilă Unirea Principatelor, își recapătă strălucirea de altădată. Va fi restaurat cu banii Ministerului Culturii

Daniela Alexandru 01.10.2022, 12:35
Conacul lui Costache Negri, locul care a făcut posibilă Unirea Principatelor, își recapătă strălucirea de altădată. Va fi restaurat cu banii Ministerului Culturii

4,4 milioane de lei este suma cu care se va restaura Conacul lui Costache Negri, conac în care s-au avut loc întâlnirile care au permis unirea Moldovei cu Țara Românească. Conacul, aflat în județul Galați, în comuna Mânjina, a primit aprobarea Institutul Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii pentru consolidare , restaurare și reabilitare cu banii Ministerului Culturii.

Conacul, fost sediu CAP pe vremea comuniștilor

Construit la începutul secolul al XIX-lea, Conacul lui Costache Negri în care s-a decis unirea Moldovei cu Țara Românească va fi restaurat cu banii de la Ministerul Culturii. Valoarea investiției depășește 4,4 milioane de lei.

„Este o veste extraordinară, pentru că vom reuși astfel să redăm strălucirea de altădată a Conacului de la Mânjina, acolo unde aveau loc întâlnirile de taină ale generaţiei care a făcut posibilă Unirea Principatelor”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, potrivit adevarul.ro.

Citește și Care sunt cele mai cunoscute conace din România și cine locuiește sau a locuit acolo!

Conacul lui Costache Negri
Conacul lui Costache Negri

Conacul a găzduit personalități de seamă ale istoriei românești, precum Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri sau Alexandru Ioan Cuza.

Costache Negri, fost pârcălab și diplomat pe lângă curțile europene și-a pus conacul la dispoziția generației care a făcut posibilă Unirea Pricnipatelor Moldovei și Țării Românești, astfel că diferite personalități erau oaspeți frecvenți ai conacului.

Cu peste 16.000 de metri pătrați teren, construcția ce depășea 290 de mp suprafață, cu anexe și grajduri era, raportată la casele țăranilor de la începutul secolului al XIX-lea, un adevărat conac, construit în stil moldovenesc.

După moartea lui Costache Negri, Președinția Consiliului de Miniștri devine preocupat de salvarea conacului și alocă 500.000 de lei pentru achiziționarea conacului de către Prefectura județului Covurlui.

Însă, după colectivizare, Conacul de la Mânjina a devenit C.A.P.-ul din comuna, ca de altfel, multe conace care au avut aceeași soartă. Abia în 1968, când s-au aniversat 120 de ani de la Revoluția din 1848 conacul a devenit muzeu, deschizându-se Casa memorială Costache Negri.

Expoziția din cele șapte săli ale conacului cuprinde mobilier și piese de artă decorativă din mai multe stiluri europene. De asemenea, sunt expuse bunuri, cu valoare istorică legate de personalitățile ce treceau, în vechime, pragul conacului.

Citește și 220 de ani de la nașterea întemeietorului presei din Țara Românească. Cine a fost marele om de cultură!

Urmăriți Impact.ro și pe