Conacul Bolomey, în plin proces de restaurare și reabilitare. Povestea Simbolului Bărăganului, locul de întâlnire celebru în perioada interbelică

Daniela Alexandru 16.05.2022, 10:24
Conacul Bolomey, în plin proces de restaurare și reabilitare. Povestea Simbolului Bărăganului, locul de întâlnire celebru în perioada interbelică

Unul dintre cele mai frumoase conace din Ialomița, o adevărată comoară arhitecturală, a intrat într-un amplu proces de reabilitare, care va aduce obiectivul în circuitul turistic național. Conacul Bolomey, căci despre el este vorba, construcție ce datează de la începutul anilor 1800, va redeveni bijuteria ce a fost altădată. În acest moment lucrările de reabilitare și restaurare sunt realizate în proporție de 40 %.

Lucrările de reabilitare sunt laborioase

Conacul Bolomey din Cosâmbești, Ialomița ajunsese anul trecut într-o stare de degradare avansată. Simbolul Bărăganului a mai primit, însă, o șansă la viață atunci când Consiliul Județean a dat startul lucrărilor de reabilitare ale conacului, în urmă cu aproximativ un an. Valoarea investițiilor va depăși 18 milioane de lei. Până acum, obiectivul este realizat în proporție de 40 %.

Suntem în grafic și susținem permanent eforturile constructorilor. Sperăm ca obiectivul să fie fina­lizat și redat circuitului turistic înainte de sfârșitul anului 2023, când este termenul scadent!” a declarat secretarul general al județului, Adrian Ionescu, managerul acestui proiect finanțat majoritar din fonduri europene, pentru independentonline.ro.

Povestea celebrului conac

Conacul Bolomey, construit la finalul anilor 1800, era un loc al întâlnirilor pentru lumea bună din București. Petreceri grandioase, întâlniri ale oamenilor de cultură și loc pentru serate muzicale. Așa poate fi descris, pe scurt, Conacul Bolomey.

Concepția arhitecturală a conacului construit în anul 1898, de o echipa de meșteri italieni, la comanda familiei Gheţu, se încadrează în arhitectura nobiliară rurală tip „villa rustica“, în stilul neoclasic francez cu elemente eclectice, bogat decorat atât la interior, cât şi la exterior, cu camere spațioase împodobite cu picturi murale de „tip şablon“, cu patru faţade identice, realizate la același nivel de arhitectură şi detaliere şi care pot fi privite din toate unghiurile”, se arată pe site-ul de dedicat conacului, www.conaculbolomey.ro.

Perioada sa de glorie a fost cea interbelică. Atunci, pe moșia conacului se mai găseau o biserică de mici dimensiuni, un parc dendrologic, o pădure, o livadă, o orezărie, o crescătorie de animale, cărămidărie și câteva anexe, din care se mai păstrează doar o magazie.

Lucrările de reabilitare doresc să aducă măcar o bucățică din gloria de altă dată a Conacului, astfel că în plus de lucrările de construcție și consolidare, se vor restaura și ornamentele existente și inițial existente la nivelul clădirii, iar procesul laborios este realizat în laboratoare specializate din București.

Autoritățile spun că după restaurare, Conacul Bolomey se va transforma în Centru Cultural și Expozițional Județean.

Urmăriți Impact.ro și pe