Comuna din România unde se fac sute de milioane de euro. Investitorii stau la coadă să intre aici

Stan Filon 18.01.2022, 12:08
Comuna din România unde se fac sute de milioane de euro. Investitorii stau la coadă să intre aici

Există o localitate din România cu care ne-am putea mândri chiar și peste hotare. Municipalitatea a reușit să atragă investiții de sute de milioane de euro, iar nume cu greutate din lumea afacerilor au dat pur și simplu năvală. Parcul indistrial s-a umplut, iar autoritățile locale pregătesc deja un al doilea parc industrial pentru investitorii care au rămas pe-afară.

Comuna din România unde se fac sute de milioane de euro

Localitatea ieșeană Mirosalava se numără printre cele mai dezvoltate din România, iar acest fapt se datorează investițiilor masive atrase de municipalitate. Primul parc industrial din localitate a reuşit să atragă 60 de investitori în numai cinci ani de existenţă, ajungând la investiţii cumulate de 150-200 mililoane de euro şi un total de 2.500 de angajaţi.

Mai mult de-atât, alți zeci de investitori doresc să vină cu bani în localitatea Miroslava, însă nu mai au loc în Parcul industrial, așa că municipalitatea pregătește deja cel de-al doilea parc unde investitorii să-și desfășoare activitatea și să creeze noi și noi locuri de muncă.

Comuna din România unde se fac sute de milioane de euro
Comuna din Romania unde se fac sute de milioane de euro

Investitorii fac coadă să ajungă la Miroslava

„Primul parc industrial are în momentul de faţă un grad de ocupare de 100%, atins în urmă cu mai bine de un an. (…) Pe al doilea parc industrial nu am obţinut de mult timp titlul de parc industrial şi încă se fac lucrări de amenjare, singurul rezident fiind MENNEKES. Am ajuns să avem liste de aşteptare de zeci de investitori atât din ţară, cât şi din străinătate, care intenţionează să investească la noi. Deci, dacă în urmă cu 4-5 ani căutam investitorii, acum suntem în situaţia în care putem alege noi”, a explicat Dorel Codină, director executiv Parcul Industrial Miroslava, în cadrul unei emisiuni realizate de Ziarul Financiar.

Parcul Industrial Miroslava 1 a pornit la drum în 2016 şi se întinde pe o suprafaţă de 464.400 mp, iar cel de-al doilea parc industrial va avea o suprafață de 252.000 mp. Chiar dacă nu a fost fnalizat complet, noul parc are deja un chiriaș. Vorbim despre compania germană MENNEKES, care produce cabluri de încărcare pentru vehicule electrice şi hybrid, începând din 2021. Aducerea nemților la Miroslava a însemnat un nou succes.

„Noi am făcut o analiză a punctelor forte, iar unul dintre ele este forţa de muncă disponibilă. Şi localizarea este importantă, fiind cel mai estic parc industrial din Europa. De asemenea, am încercat să fim cât se poate de proactivi în relaţia cu investitorii astfel încât să îi ajutăm. Inclusiv pentru MENNEKES a contat la alegerea Iaşiului faptul că ne-am mişcat foarte repede. Iniţial ei au intenţionat să deschidă fabrică la Cluj, dar noi am depus toate diligenţele, am fost proactivi şi am reuşit să îi aducem către Iaşi şi să demontăm acest mit conform căruia în Moldova nu e bine să investeşti”.

Pandemia a lovit și la Miroslava

Din păcate, pandemia le-a cam pus bețe-n roate autorităților. Directorul parcului industrial a recunoscut că investițiile au fost ușor stopate. Dorel Codină speră să primească ajutor de la guvern, către care a făcut deja mai multe petiții.

„Din păcate, pandemia a stopat uşor volumul investiţiilor pentru că bugetele au fost afectate de investiţiile făcute în partea sanitară sau în asigurarea necesarului pentru şcoli, cât şi pentru celelalte instituţii. Însă, sperăm că vom primi şi ajutor de la guvern pentru că am făcut diferite petiţii şi guvernul ar trebui să sprijine investiţiile în acest sector pentru că sunt strategice. Investiţiile industriale sunt de durată, spre deosebire de zona IT pe care toată lumea o promovează. Pentru o companie IT este foarte uşor să îşi ia laptopurile şi să plece, dar o investiţie care presupune ridicarea unei fabrici este mai greu de relocat”.

Investiţiile realizate până acum pentru dezvoltarea celor două parcuri industriale se ridică la 4-5 milioane de euro, iar necesarul de investiţii care rămâne este „încă pe atât”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...