Comuna din România care este mai mare decât Bucureștiul. În trecut avea și propria armată

Iancu Andreea 27.05.2022, 16:35
Comuna din România care este mai mare decât Bucureștiul. În trecut avea și propria armată

România este un izvor nesecat de frumos. Dincolo de peisajele spectaculoase pe care le dezvăluie fiecare colț al țării, există o mulțime de povești care completează cadrul. O astfel de istorie stă ascunsă în comuna care în trecut găzduia inclusiv propria sa armată. Aceasta se întinde pe o suprafață mai mare chiar și decât cea pe care o are Bucureștiul, având totodată o istorie specială.

Povestea comunei cu o suprafață mai mare decât Bucureștiul

Puțini s-ar fi gândit că România are un sat ce se întinde pe o suprafață mai mare decât Bucureștiul. În timp ce Capitala țării ajunge la 228 de kilometri pătrați, fiind totuși într-o continuă extindere, comuna din România cu o suprafață mai mare decât Bucureștiul ajunge la 315 km pătrați. Aceasta este Jina, o comună ce găzduiește un singur sat, și aflându-se la Mărginimea Sibiului.

În Jina, comuna din județul Sibiu, trăiesc aproximativ 3.700 de oameni. Aceasta se remarcă prin faptul că vatra este așezată la altitudinea de 1.000 de metri, în timp ce granițele sale se regăsesc în zone mult mai înalte, ce ating și 2.200 de metri. Din populația care locuiește în această comună, majoritatea sunt români, într-un procent de 85.57%, în timp ce în minoritate se află romi (4,27%). Pentru restul de 10,16% nu este cunoscută apartenența la o anumită etnie.

Comuna din România cu o suprafață mai mare decât Bucureștiul
Jina, cel mai mare sat din România

Jina, comuna ce uimește prin suprafața sa generoasă

Jina a fost atestată documentar în secolul al XV-lea, principala ocupație a locuitorilor săi fiind păstoritul, bucurându-se la maximum de suprafața întinsă mult mai mare decât a Capitalei. Localnicii parcurg însă zeci de kilometri pentru a ajunge la stână sau la fânețe. Potrivit shtiu.ro, distanța de la vatră și până la cel mai înalt punct al localității este de 60 km. Pe de altă parte, distanța dintre vatră și granița regiunii este de aproximativ 80 km, conform cărții „Mărginimea Sibiului. Ghid cultural turistic“.

Satul din zonă avea și armată

Jina era recunoscut ca un sat de graniță. În perioada 1764 și 1851, acesta necesita apărare, dată fiind suprafața generoasă a întinderii de pământ. Astfel, a fost nevoie ca localitatea să aibă propria sa armată, recunoscută la acea vreme drept compania a V-a, în cadrul Regimentului I Valah.

Pe parcursul timpului, satul a avut însă mai multe denumiri. Printre acestea se numără Zina, Zinna, Salina, Jivna, Schina, Gina sau Jina. De curând, în Jina a fost inaugurată o pârtie de schi, pentru care autoritățile au investit zece milioane de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...