Comuna din România care are cea mai tânără și educată populație din țară. Surpriză mare

Andreea Grecu 17.07.2021, 21:07
Comuna din România care are cea mai tânără și educată populație din țară. Surpriză mare

O comună din România are cea mai tânără și educată populație din țară, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Deși te-ai aștepta ca la acest capitol să triumfe Capitala, nu este deloc așa.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, publicat recent, cea mai tânără și educată populație din România se află în localitatea Florești de lângă Cluj.

Un raport al Băncii Mondiale, publicat recent, analizează din punct de vedere demografic județul Cluj, propunând diverse scenarii cu privire la dezvoltarea acestuia.

Comuna Florești are cea mai tânără si educată populație

Potrivit raportului Băncii Mondiale, in comuna Florești se afla cea mai educată și mai tânără populație din țară. Aceasta este însă una dintre excepții, deoarece există multe comune cu populație îmbătrânită, unde raportul de dependență demografică a persoanelor vârstnice depășește 50%.

Florești are cea mai tânără și educată populație din țară

“Comuna Florești iese în evidență cu o populație oficială de 38.257 de locuitori, aceasta fiind așezarea rurală cu cea mai mare populație din România. Comparând alte zone rurale, observăm existența a încă două comune cu o populație mai mare de 10.000 de locuitori, Apahida și Baciu, care surclasează localitatea urbană cu cel mai mic număr de locuitori, Huedin (9.527 de locuitori).

Dacă pentru Florești vorbim despre o rată a sporului total al populației de 205 la mie, în cazul Cluj-Napoca valoarea este de 2 la mie.”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Astfel, potrivit raportului, comuna Florești are cea mai numeroasă raportată la suprafață. Aici, densitatea densitatea populației de 628 locuitori/km2, mai mare decât densitățile așezărilor urbane din județ (cu excepția municipiilor Cluj-Napoca și Câmpia Turzii).

Natalitatea, în creștere în comuna Florești

Când vine vorba despre creșterea natalității, comuna Florești triumfă. La nivelul județului Cluj, doar 5 din cele 81 de unități administrative au un număr al născuților mai mare decât cel al decedaților. Acestea sunt: Florești, Cluj-Napoca, Apahida, Baciu și Gilău.

Comuna Florești, are la momentul actual, cea mai tânără populație la nivel național.

“Florești este comuna cu cea mai accelerată creștere a densității (cu o diferență de 436 de locuitori/km2 între 2019 și 2010, comparativ cu o diferență între 35 și 40 de locuitori/km2 în cazul Apahida, Cluj-Napoca și Baciu). La polul opus se află celelalte patru municipii ale județului, care se confruntă cu cea mai accentuată scădere a densității populației (Câmpia Turzii: -77 de locuitori/km2 , Turda: -46 de locuitori/km2, Dej: -22 de locuitori/km2 și Gherla: -10 locuitori/km2). La nivel de comune, declinul densității populației este cel mai accentuat în aria estică și în Sud. Factorii majori care determină declinul populației sunt pe de o parte emigrația în străinătate sau către alte zone ale țării mai atractive din punct de vedere economic, și pe de altă parte sporul natural negativ bazat pe mortalitate crescută și rate de natalitate foarte mici.”

Distribuția spațială a locuitorilor și populația flotantă

Florești are cea mai tânără și educată populație din țară

Clujul este o atracție majoră pentru tineret, datorită posibilităților de angajare, dar și a continuării studiilor. Astfel, populația din jurul Clujului călătorește zilnic în oraș pentru a munci sau alege să se mute temporar în oraș, mai reiese din raportul Băncii Mondiale.

“Distribuția spațială a soldului migrației interne la nivelul unităților teritorial-administrative ale județului Cluj arată că fluxurile de plecări și sosiri cu reședința obișnuită sunt cele mai frecvente în Cluj-Napoca, iar în Florești avem cea mai ridicată valoare a soldului schimbărilor de domiciliu.

Dacă în Cluj-Napoca soldul schimbărilor cu reședința este mai mare decât soldul schimbărilor cu domiciliul, nu același lucru îl putem spune despre comuna Florești. Schimbările de reședință în Florești variază de la un număr de 1.037 de stabiliri la un număr de 932 de plecări. În schimb, numărul de sosiri cu domiciliul este de 3.644 iar numărul de plecări cu domiciliul este de 1.184. Mai mult decât atât, tendință similară este observabilă și pentru alte comune ale județului situate în vecinătatea reședinței de județ. Sosirile cu domiciliul în localitățile situate în zona periurbană pot fi asociate cu o inițială schimbare a reședinței din localitatea de domiciliu în Cluj-Napoca dar nu numai.

Cea mai însemnată populație flotantă este cu domiciliul în Cluj-Napoca, dar cu reședința în comuna Florești (aproximativ 2.700 de persoane), și comunele Baciu și Apahida (aproximativ 500 de persoane în fiecare comună). În sens invers, persoanele rezidente în Cluj-Napoca dar cu alt domiciliu în județ provin în special din celelalte centre urbane ale județului. Municipiul Turda și Municipiul Dej reprezintă cele mai importante zone de origine ale populației flotante în Cluj-Napoca (700-800 de persoane din fiecare oraș).”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Îmbătrânirea demografică a județului

La nivelul județului Cluj se observă diminuare a gradului de dependenta a persoanelor vârstnice, datorită creșterii migrării populației tinere către comune. Există, desigur, multe zone în care îmbătrânirea populației este crescută.

“În cazul așezărilor rurale, la nivel de județ se observă mai degrabă o diminuare a gradului de dependență a persoanelor înaintate în vârstă. Acest lucru se datorează în special persoanelor tinere care sosesc anual în comunele cu volume mari de populație din zona periurbană a Municipiului Cluj-Napoca. Se observă că imigrarea puternică a tinerilor, având ca destinații comunele Florești, Baciu, Apahida, reușește să mențină constant sau chiar să reducă raportul de dependență a vârstnicilor. Totuși, dacă se consideră ca valori optime ale ratei de dependență a persoanelor vârstnice cele de la începutul perioadei analizate, imigrația persoanelor tinere în județul Cluj nu este suficientă până în acest moment pentru a opri fenomenul de îmbătrânire demografică.”, se mai arată în raport.

 

Urmăriți Impact.ro și pe