Comportamentul ciudat al lui Vladimir Putin, înainte de operațiunea programată să-l elimine. Cum a scăpat liderul rus

Mihnea Tălău 25.01.2023, 09:12
Comportamentul ciudat al lui Vladimir Putin, înainte de operațiunea programată să-l elimine. Cum a scăpat liderul rus

Înlăturarea ”țarului” de la Kremlin, Vladimir Putin de la putere, pusă la cale, în decembrie, de un grup de ofițeri rusi nu a avut sorți de izbândă. Jurnaliștii americani Jonathan Sweet și Mark Toth au sugerat în revista americană „The Hill” că a existat un complot pus la cale de generalul Maslov, care urma să-l elimine pe Putin.

„Operațiunea Walkiria” în variantă rusă

Cei doi au făcut o paralelă între planul generalului Maslov și „Operațiunea Walkiria”, cea în care un grup de ofițeri germani au încercat să-l ucidă pe Hitler în iulie 1944.

Putin a anulat brusc vizita programată, la sfârșitul lunii decembrie la o fabrică de tancuri din Nizhny Tagil. Străzile erau curățate de zăpadă, iar limuzina sa era deja pregătită. Cu toate acestea liderul rus nu a mai plecat, potrivit Adevărul.ro.

S-a speculat că unele elite din armată încep să își exprime nemulțumirile în legătură cu războiul nejustificat, din Ucraina. Și represaliile nu s-au lăsat așteptate.

Astfel, generalul Alexei Maslov, 69 de ani, fost comandant al forțelor terestre ale Rusiei (2004-2008), care lucra ca reprezentant de vânzări internaționale la fabrica de armament Uralvagonzavod, a murit „subit” din cauza unui atac de cord de Crăciun. Să fie doar o coincidență sau repetarea scenariului cu complotul de eliminare a lui Hitler de către elemente din comandamentul militar, de întreabă jurnaliștii americani.

„Cât de aproape au fost Maslov și complicii săi necunoscuți în Nijni Taghil? Generalul avea mijloacele și cunoștințele necesare pentru a organiza o lovitură de stat. El a fost comandant șef al forțelor terestre din Rusia și, mai târziu, reprezentantul militar al Rusiei la NATO. A avut contacte în Occident care s-ar fi putut dovedi utile pentru a ajuta la negocierea încheierii imediate a războiului din Ucraina.

Mark Hertling, general-locotenent în retragere și fost comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, a reflectat după moartea lui Maslov că acesta a fost „un ofițer serios, care a încercat să profesionalizeze armata rusă. Din nefericire, a slujit la startul abordărilor «radicale» ale lui Putin. Perioada în care a fost la comandă a coincis cu perioada în care Putin a început să se simtă tot mai încurajat.

Pe plan intern, Maslov probabil că ar fi avut în continuare un contingent puternic de subordonați militari loiali, mulți dintre ei fiind superiori în rang și la comanda unor formațiuni de trupe sau ofițeri de stat major. În calitate de reprezentant militar al Rusiei la NATO, el ar fi avut contacte în Occident pe care le-ar fi întreținut, inclusiv, posibil, diverse servicii de informații străine care ar fi putut sugera ca el să-l dea jos pe Putin și, în schimb, să fie recunoscut imediat ca noul lider de facto al Rusiei.

Combinația dintre cele două s-ar fi putut dovedit prea mult pentru Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) și pentru rămășițele fostului angajator al lui Putin, Comitetul Sovietic de Securitate a Statului, sau, așa cum este mai cunoscut în Occident, KGB-ul. Uzina de tancuri Uralvagonzavod i-a oferit lui Maslov, precum și oricăror eventuali complici, un avantaj tactic pe teren propriu. Oare s-a ivit ceva care a alertat FSB-ul cu privire la o amenințare, făcând călătoria lui Putin prea riscantă?”, au scris jurnaliștii americani.

Un lung șir de morți suspecte

În aceeași lună, au murit, tot în condiții misterioase, doi asociați. Este vorba de Pavel Antonov și Vladimir Bidenov, primul parlamentar și membru al partidului de guvernământ Noua Rusie.

Șirul atentatelor și morților suspecte este unul considerabil. 38 de oameni de afaceri, lideri politici, opozanți și militari au murit în condiții neelucidate numai între anii 2014 și 2017. Totul a început la scurt timp după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea și au început confruntările dintre separatiști și forțele ucrainene din regiunea Donbas.

Iar acum, de la începutul invadării Ucrainei, zeci de oligarhi, directori de companii și oameni politici și-au pierdut viața în condiții misterioase, fără ca autoritățile ruse să ancheteze decesele suspecte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...