Compania de stat care ar putea intra în faliment: 13.000 de angajați români riscă să rămână pe drumuri

Alexandru Ioanid 06.06.2019, 10:58
Compania de stat care ar putea intra în faliment: 13.000 de angajați români riscă să rămână pe drumuri

O companie de stat din România a ajuns într-o situație economică extrem de grea. Din cauza datoriilor acumulate, compania riscă închiderea, iar 13.000 de salariați și-ar putea pierde locul de muncă.

Complexul Energetic Oltenia este unul dintre cei mai mari producători de energie din România. Peste 13.000 de salariați lucrează acolo, dar situația economică este extrem de dificilă.

CE Oltenia a acumulat datorii și a încheiat încă un an cu pierderi uriașe. În aceste condiții, se pune, pentru prima dată, problema opririi activității.

În această situație, salariații riscă să rămână pe drumuri, iar Guvernul pare că nu are soluții. Orice eventual ajutor de stat ar putea fi considerat ilegal. Și nici nu e clar dacă pomparea de bani publici ar pune compania pe picioare.

Complexul Energetic Oltenia, pe marginea prăpastiei

Complexul Energetic Oltenia asigură cam un sfert din consumul de energie al României. Așadar, în situația în care s-ar închide, ar fi efecte negative pe linie.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Mai multe companii vor fi afectate, 13.000 de salariați riscă să rămână pe drumuri, iar securitatea energetică a României ar putea fi pusă în pericol, după cum arată Hotnews.

Un auditor independent a tras semnalul de alarmă:

Atragem atenția asupra Notei 34 „Continuarea activității” la situațiile financiare, care menționează faptul că, în principal din cauza creșterii imprevizibile a prețului certificatelor privind emisia de gaze cu efect de seră, Societatea înregistrează la 31 decembrie 2018 o pierdere de 1.133,5 milioane lei și prezintă active curente nete negative în sumă de 1.498,1 milioane lei. De asemenea, indicatorii financiari asumați prin contracte de credit bancar nu sunt îndepliniți. Aceste aspecte conduc la un risc ridicat privind posibilitățile Societății de a-și onora obligațiile pe termen scurt. Aceste condiții, împreună cu datele prezentate în Notă, indică existența unei incertitudini semnificative cu privire la capacitatea Societății de a-și continua activitatea

Concluzii audit CE Oltenia

Guvernul închide ochii în fața situației de la CE Oltenia

Pachetul majoritat de acțiuni de la Complexul Energetic Oltenia e deținut de Ministerul Energiei. Guvernul a luat act de faptul că pierderile înregistrate de CE Oltenia pe anul 2018 s-au ridicat la peste 1 miliard de lei, dar pare că nu are nicio soluție.

Ministerul Energiei, condus în acest moment de Anton Anton, remarca doar situația deazstruoasă, fără să vină cu soluții. Anul trecut, în octombrie, Guvernul estima o pierdere de 975 de milioane de lei. Dezastrul a fost, însă, mult mai mare.

Ministrul Energiei, Anton Anton

Reprezentanții CE Oltenia dau vina pe costurile foarte mari cu certificatele de emisii de dioxid de carbon. Compania funcționează cu cărbune, așadar poluează foarte mult. Pentru a putea funcționa, trebuie să achiziționeze anual certificate verzi.

Doar că aceste costuri reprezintă peste 40% din cifra de afaceri a companiei, ceea ce înseamnă foarte mult. Directorii sunt acuzați că au refuzat să cumpere certificate când prețul lor varia între 4 și 7 euro și le-au achiziționat târziu, când prețul lor depășise 12 euro.

Urmăriți Impact.ro și pe