Compania care a făcut istorie în România intră în faliment. Fusese înființată acum 126 de ani

Redacția IMPACT 20.02.2021, 13:05
Compania care a făcut istorie în România intră în faliment. Fusese înființată acum 126 de ani

Una dintre cele mai vechi companii existente în România, Rafinăria “Steaua Română”, intră în faliment la 126 de ani de la înființare. Procedura de intrare în insolvență a fost deschisă în urmă cu opt ani. Decizia cu privire la falimentul firmei nu este definitivă.

 Steaua Română intră în faliment după 126 de ani de istorie

Tribunalul București a dispus, la termenul din data de 8 februarie, intrarea în faliment și dizolvarea societății debitoare SC Rafinăria Steaua Română SA.  Decizia putea fi atacată cu recurs în termen de șapte zile de la comunicare.

Rafinăria de la Câmpina a fost, în ultimul secol, un obiectiv reprezentativ al orașului, fiind considerată cea mai modernă și mai mare dintre rafinăriile din Europa, la momentul deschiderii acesteia, după cum informează site-ul steauaromana.ro.

În anul 1897, după ce rafinăria a achiziționat în întregime zona petrolieră din jurul orașului Câmpina, a devenit o modernă rafinărie, pe o suprafață de 13,5 hectare. La darea ei în folosință  era considerată cea mai modernă și cea mai mare dintre rafinăriile din Europa”, mai arată sursa citată.

Odată cu construirea rafinăriei și în urma obținerii unor rezultate remarcabile, într-o perioadă de doar câțiva ani, orașul Câmpina și împrejurimile sale au întrevăzut o adevărată revoluție industrială și socială. În ani care au succedat construirea rafinăriei, în zonă au fost construite străzi pavate, a fost introdus iluminatul electric și apă curentă.


Primul Război Mondial a adus pagube mastodontului românesc

 Perioada de război nu a fost una prosperă pentru rafinăria din Câmpina, care a suferit pagube majore, la rândul ei.

Cu toate acestea, în perioada interbelică, după reconstrucția rafinăriei, Steaua Română a avut perioada ei de glorie. În anii premergători celui de-Al Doilea Război Mondial, au fost modernizate instalațiile și au fost cumpărate utilaje noi. În acest fel, Steaua Română a ajuns să prelucreze cantități record de 1,4 milioane de tone de țiței pe an.

În perioada comunismului, după naționalizare, rafinăria a trecut în subordinea Societății Petrolifere Muntenia și apoi la “Sovrom-Trustul Prelucrare”, arată date din volumul “Steaua Română Câmpina 1895-1995. Istoria unei rafinării centenare”.

Rafinăria înregistrat un regres și în perioada de până la Revoluția din 1989, iar după Revoluție, Steaua Română a început o perioadă de tranziție la economia de piață. După trecerea perioadei de incertitudine, s-a trecut la reorganizarea noilor structuri în întreprindere”, se arată în volumul menționat.

Abia în 1992 a fost pus în aplicare acest plan măreț, axat pe trei direcții: valorificarea superioară a tonei de țiței, reducerea consumului energetic și a cheltuielilor de prelucrare, reducerea impactului cu mediul. În anul 1994 a început procesul de privatizare a societății, acesta fiind încheiat în primul semestru al anului 1995.

 Steaua Română a început să-și piardă strălucirea încă din 2003

 Deși angajații au privit privatizarea ca o reîmprospătare a rafinăriei și sperau ca noii acționari să facă investițiile necesare prosperității, lucrurile nu au stat atât de bine pe cât se așteptau aceștia.

Treptat, rafinăria, singura din România care producea parafină, a intrat în criză, primul blocaj major fiind înregistrat în 2003, iar al doilea, în 2008.

Anul 2013 a fost cel mai dur, societatea a intrat în insolvență, iar ulterior activele au fost scoase la vânzare.

Urmăriți Impact.ro și pe