Compania auto care se aliniază normelor de poluare. Se dorește un nou program de subvenţionare

Elena Avramescu 26.09.2022, 14:04
Compania auto care se aliniază normelor de poluare. Se dorește un nou program de subvenţionare

Veste bună dată de o cunoscută companie românească de pe piața auto. Aceasta propune autorităţilor crearea un nou program de subvenţionare, care poate să aibă efecte favorabile pentru următorii cinci ani pentru atingerea ţintelor de mediu, dar şi pentru scăderea costului de transport.

Scania insistă pentru introducerea unei subvenții pentru achiziţia de camioane electrice

Este vorba despre Scania România, care vrea o subvenție pentru achiziţia de camioane electrice. Motivarea principală ar fi scăderea masivă a costului de transport al mărfurilor. Se pare că această propunere s-a făcut, conform unui document, după mai multe studii europene care indică faptul că transportul de marfă este, încă, printre cele mai mari surse de poluare.

„Până în 2030, România va trebui să reducă semnificativ emisiile de carbon ca urmare a activităţii în acest domeniu, iar cadrul legislativ nu oferă beneficii reale pentru sporirea investiţiilor în acest domeniu. Iniţiativa Scania de subvenţionare a transportului nepoluant de marfă ar aduce România la standardele altor ţări europene.

Gestionarea aplicaţiilor pentru infrastructură ar putea fi mai eficientă dacă autorităţile ar acorda posibilitatea de a aplica, în acelaşi timp, atât subvenţia pentru infrastructura de încărcare, cât şi subvenţia pentru achiziţionarea de vehicule. Mai mult, este necesară alocarea de resurse suficiente pentru gestionarea cererilor de stimulente, astfel încât procesul să nu dureze prea mult timp”, găsim menționat în document.

Transport sustenabil nu este atât de ușor de realizat, însă există câteva metode care pot ajuta, dacă e să ne luăm după câteva modele din alte ţări europene. Un prim exemplu este dat de Germania, care finanţează 80% din diferenţa de preţ dintre un camion electric şi unul diesel,  pentru cumpărare, dar şi pentru achiziţionarea în leasing. Înafară de asta, țara asigură 80% din costul realizării staţiilor de încărcare şi 50% din cel al studiilor de fezabilitate.

Compania auto din Romania care se aliniaza normelor de poluare
Compania auto Scania

Spania vine la rând, astfel că oferă în jur de 160.000 de euro pentru achiziţionarea unui camion electric şi până la 70.000 de euro pentru construcţia staţiilor de încărcare, iar după aceasta urmează Olanda ce acordă un stimulent financiar de 60% din preţul camioanelor cu energie regenerabilă.

Pentru că în România nu se acordă, momentan, aceste subvenţii, clienţii au posibilitatea să apeleze la fonduri europene, dar acest lucru nu este tocmai ușor deoarece există un termen relativ mare de livrare. Tocmai de aceea reprezentanţii Scania susțin că mai multe proiecte nu se vor finaliza.

Se pare că producătorul suedez a creat o linie specială pentru camioanele electrice, astfel că sunt locuri în producţie pentru 2022, dar livrarea până la 90 de zile nu este posibilă, așa cum solicită majoritatea clienților.

„Deşi România acordă printre cele mai mari subvenţii pentru achiziţia de autoturisme electrice, vehiculele comerciale, inclusiv camioanele, nu beneficiază de aceleaşi facilităţi, cu atât mai mult cu cât un camion poluează cât 10 autovehicule.

Decizia de acordare a subvenţiilor pentru transportul nepoluant este una de maximă importanţă, iar autorităţile trebuie să vină în întâmpinarea consumatorului şi a mediului de afaceri printr-o susţinere concretă a proiectelor pentru dezvoltarea durabilă a transporturilor”, a spus Mihai Pasol, Head of Marketing and Communications South Europe, Marketing Director Scania Black Sea Unit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...