Comoara neștiută de pe fundul oceanului. Sunt depozite imense din acest aliment

Andra Daoud 18.05.2022, 11:56
Comoara neștiută de pe fundul oceanului. Sunt depozite imense din acest aliment

O resursă alimentară importantă se află în cantități însemnate pe fundul oceanelor, arată unele cercetări recente. Plantele care se află la baza mărilor și oceanelor au capacitatea de a stoca unele cantități foarte mari din acest aliment, nivelul fiind de aproape 80 de ori mai mare față de cât se știa până în prezent. De ce este importantă descoperirea pentru oamenii de știință.

Ce aliment se află în cantități mari pe fundul oceanului

Cercetătorii au descoperit recent că pe fundul oceanelor zac cantități uriașe de zahăr. Plantele subacvatice pot stoca unele cantități foarte mari de sucroză și zaharoză (principalul ingredient al zahărului) pe frunzele lor. Acestea sunt eliberate ulterior de plantele marine respecive în solul în care cresc, iar zona poartă numele de rizosferă. Potrivit noilor cercetări, cantitățile de zahăr de pe fundul oceanelor sunt de aproximativ 80 de ori mai mari decât se credea până în prezent.

Se estimează că ar fi vorba despre aproximativ 1,3 milioane de tone de zaharoză, potrivit oamenilor de știință. Iarba de mare produce zahăr în timpul procesului de fotosinteză, a explicat Nicole Dubilier, expert în microbiologie marină, care a participat la cercetare.

„În condiții medii de lumină, aceste plante folosesc cea mai mare parte a zaharurilor pe care le produc pentru propriul metabolism și creștere. Dar în condiții de lumină ridicată, de exemplu, la amiază sau în timpul verii, plantele produc mai mult zahăr decât pot folosi sau stoca. Apoi, ele eliberează excesul de zaharoză în rizosfera lor”, a spus cercetătorul.

Comoara nestiuta de pe fundul oceanului. Sunt depozite imense din acest aliment
Iarba marina produce zaharuri pe care le elibereaza pe fundul oceanului

Unde a fost făcută descoperirea

Decoperirea impresionantă a fost făcută de către cercetătorii de la Institutul Max Planck din Munchen, Germania și a fost publicată într-o revistă științifică. Experții au efectuat cercetări în special în largul coastei insulei italiene Elba și la Max Planck, însă extrapolând rezultatele, au ajuns la concluzia că în întreaga lume ar fi, în total, peste un milion de tone de zahăr pe fundurile mărilor și oceanelor din întreaga lume.

Rezultatele au fost surprinzătoare chiar și pentru cercetători, cu atât mai mult cu cât se credea că microorganismele consumă foarte rapid orice tip de zaharuri din mare. Acum s-a descoperit însă că mare cantitate din aceste zaharuri rămâne îngropată sub pajiștile marine.

Aceste plante sunt unele dintre cele mai eficiente în ceea ce privește absorbția de dioxid de carbon: un kilometru pătrat de iarbă de mare poate să stocheze de două ori mai mult dioxid de carbon decât pădurile terestre și poate face asta de 35 de ori mai repede, spun cercetătorii.

Urmăriți Impact.ro și pe