Comoara neexploatată din județul Gorj. Zăcămintele cu care România și-ar putea plăti datoriile

Iancu Andreea, Andrei Dumitrescu 21.02.2022, 12:03
Comoara neexploatată din județul Gorj. Zăcămintele cu care România și-ar putea plăti datoriile

România este cunoscută pentru faptul că se bucură de un teritoriu bogat, cu numeroase „comori” ascunse. Una dintre acestea se regăsește în județul Gorj, fiind reprezentată de zăcămintele cu care România și-ar putea plăti datoriile de stat. O serie de metale prețioase se află în pământul țării, însă autoritățile nu par să fie interesate de exploatarea lor.

Care sunt zăcămintele din județul Gorj, considerate comoara neexploatată din România

Cu siguranță, de multe ori, ați auzit despre bogățiile ascunse din inima României, însă puțini s-ar fi așteptat ca acestea să fie în continuare disponibile pentru a fi utilizate. Cu toate că majoritatea minelor de exploatare sunt închise, iar țara noastră nu mai produce materii prime ca odinioară, zăcămintele din județul Gorj reprezintă o comoară neexploatată din România, de pe urma cărora statul ar putea profita.

Rezervele de titan și zirconiu care se regăsesc în pământul românesc au fost exploatate timp de câteva decenii bune, însă în ultimii ani ele au fost oprite. Cele două metale se regăsesc ca materii prime în multe industrii importante. Fabricarea bateriilor pentru telefoane, precum și a motoarelor cu reacție, navetelor spațiale sau unor componente pentru industria aeronautică depind de titan și zirconiu. Iar România se află pe harta lumii drept una dintre puținele țări în care subsolul este bogat în cele două metale.

Care sunt zăcămintele din România, considerate comoara neexploatată a țării
Zăcămintele din România, considerate comoara neexploatată a țării

Titaniul și zirconiul exploatate în țara noastră sunt istorie

Aceste zăcăminte importante de titan și zirconiu se regăsesc chiar într-o comună din județul Gorj. Din nefericire, ca multe alte regiuni, combinatele din comuna Glogova s-au închis pe rând. Ceea ce este uluitor este faptul că autoritățile se ocupă intensiv de închiderea carierelor de exploatare din regiuni, cheltuind sume importante de bani pentru asta. Astăzi, stația de sortare a metalelor rare din cadrul carierei din Glogova este părăsită, în condițiile în care, în trecut, se exploata serios.

Titaniul și zirconiul din regiunea Merișani și de pe Grindul Chituc erau exploatate și prelucrate în urmă cu 15 ani pentru scopuri importante, de natură strategică, militară și energetică. Ele erau utilizate inclusiv în industria nucleară. Specialiștii din domeniu obișnuiau să folosească zirconiul, de exemplu, pentru a fabrica acele capsule în care este depozitat uraniul radioactiv, prin care se alimentează Centrala Nuclear Electrică de la Cernavodă.

Printre țările care puteau fabrica așa ceva se aflau doar SUA, URSS, China, Japonia și Franța, iar România se regăsea și ea pe listă. Din nefericire, pe viitor, Guvernul nu pare să aprecieze aceste comori aflate în subteran și continuă să elimine din posibilitățile de dezvoltare și producție ale țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...