Comoară neașteptată, ascunsă de secole pe fundul apei. Sute de monede vechi, pietre prețioase și inelul lui Iisus, scoase la suprafață

Cătălina Burghelea 23.12.2021, 07:08
Comoară neașteptată, ascunsă de secole pe fundul apei. Sute de monede vechi, pietre prețioase și inelul lui Iisus, scoase la suprafață

O comoară impresionantă a fost descoperită în largul coastei Cezareei din Israel. Descoperirile arheologilor marini includ un inel de aur cu piatră prețioasă verde sculptată cu imaginea creștină a „Păstorului Bun”, o reprezentare timpurie a lui Iisus Hristos, o piatră prețioasă roșie cu imaginea sculptată a „Harpei lui David”, dar și sute de monede de argint și bronz din secolul al III-lea.

O adevărată comoară, descoperită la bordul a două nave scufundate

Arheologii marini care fac scufundări în largul coastei Cezareei au descoperit o serie de artefacte antice în ultimele luni, inclusiv unele datând din secolul al treilea, a dezvăluit, miercuri, Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA). Comoara include, printre altele, „sute de monede romane de argint și bronz de la mijlocul secolului al treilea d.Hr. și un tezaur mare de monede de argint din perioada mamelucilor”.

Descoperirile au provenit de la epavele a două nave care s-au scufundat în apropierea coastei de nord, în timpul perioadelor romane și mameluce.

„Navele erau probabil ancorate în apropiere și au fost naufragiate de o furtună”, au spus Jacob Sharvit și Dror Planer de la Unitatea de Arheologie Marină a IAA, scrie Times of Israel.

„Este posibil să fi fost ancorați în larg, după ce au întâmpinat dificultăți sau se temeau de vremea furtunoasă, pentru că marinarii știu bine că acostarea în ape puțin adânci, în afara unui port, este periculoasă și predispusă la dezastre”, au adăugat experții.

FOTO Israel Antiquities Authority
FOTO Israel Antiquities Authority

Sute de monede vechi și pietre prețioase

Unele dintre cele mai interesante descoperiri includ cele despre care se crede că sunt bunuri personale ale celor de la bord. Epavele și încărcăturile lor au fost descoperite împrăștiate la doar patru metri sub apă, a precizat IAA.

Comoara valoroasă descoperită include „sute de monede romane de argint și bronz de la mijlocul secolului al treilea d.Hr. și un tezaur mare de monede de argint din perioada mamelucilor”. De asemenea, arheologii au găsit un inel de aur cu piatră prețioasă verde, o figurină din bronz sub formă de vultur, numeroase clopote din bronz, vase de ceramică și o ancoră mare de fier.

FOTO Israel Antiquities Authority
FOTO Israel Antiquities Authority

Vedeta este inelul lui Iisus

Inelul gros de aur înfățișează un tânăr cioban îmbrăcat într-o tunică și cu un berbec sau o oaie pe umeri. Se crede că imaginea este simbolul creștin al „Păstorului Bun”, o reprezentare timpurie a lui Iisus ca o figură binevoitoare, sugerând că proprietarul său a fost probabil un creștin timpuriu.

Totodată, a mai fost descoperită o piatră prețioasă roșie, despre care se crede că a fost pusă în interiorul unui inel, cu o imagine sculptată a unei lire, cunoscută în tradiția evreiască drept „Harpa lui David”, iar în mitologia greacă drept „Lira lui Apollo”.

„Apele Israelului sunt bogate în situri și descoperiri care reprezintă bunuri de patrimoniu cultural național și internațional extrem de importante”, a declarat Eli Eskozido, directorul Autorității pentru Antichități din Israel.

„Sunt extrem de vulnerabile, motiv pentru care IAA efectuează sondaje subacvatice pentru a localiza, monitoriza și salva orice antichități”, a adăugat Eskozido.

FOTO Israel Antiquities Authority
FOTO Israel Antiquities Authority

Apel la pasionații de scufundări și snorkeling

În acest sens, directorul IAA a făcut apel la cei care se scufundă, fac snorkeling și înoată, de-a lungul țărmurilor Israelului, să fie atenți la potențialele artefacte și să raporteze autorităților orice descoperire.

„Facem apel la scafandri: dacă întâlniți o descoperire antică, notați locația sa, lăsați-o în mare și raportați-ne imediat. Documentarea artefactelor la locul lor original de descoperire are o importanță arheologică extraordinară și, uneori, chiar și o mică descoperire duce la o mare descoperire,” a precizat bărbatul.

FOTO Israel Antiquities Authority
FOTO Israel Antiquities Authority
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...