Comoara inestimabilă pe care a distrus-o un utilaj de construcții. ”E o încurcătură birocratică”

Nicu Stan 04.02.2022, 19:50

Comoara inestimabilă pe care a distrus-o un utilaj de construcții. ”E o încurcătură birocratică”. Un utilaj aflat sub sponsorizarea Guvernului american, care trebuia să înlăture un pasaj, a distrus mai multe urme unice de dinozauri în statul Utah. Urmele au milioane de ani vechime și sunt variate, de la mai multe specii.

Comoară neprețuită, disutrusă cu un utilaj de construcții. „Este o încurcătură birocratică”

Pasajul pe care trebuia să-l înlăture omul fusese construit tocmai pentru a proteja urmele de pași antice, conform oficialilor de la Bureau of Land Management (BLM) din Utah, care au negat că utilajul lor ar fi produs pagubele.

Vizitatorii au anunțat că urmele lăsate de utilaj acoperă în mod clar multe dintre urmele de dinozauri de la situl Mill Canyon Dinosaur Tracksite, câteva dintre acestea datând din urmă cu cel puțin 112 milioane de ani. Mai mulți oameni au publicat poze cu distrugerile care au avut loc și și-au exprimat dezamăgirea față de cele întâmplate.

Pasarelele de lemn trebuie inlocuite
Pasarelele de lemn trebuie inlocuite

Nimeni nu știe când au început lucrările

Documente ale Bureau of Land Management (BLM) din luna octombrie a anului 2021 arată că pasajul, care era construit din lemn, începuse să se deterioreze, astfel că prezenta un pericol real pentru public.

Nu se știe încă când au început lucrările de înlocuire a pasajului, însă pozele de la fața locului au început să apară în mediul online în data de 30 ianuarie.

Paleontologii nu au nimic de-a face cu stricăciunile create

Propunerea BLM cerea construirea unui pasaj din beton și metal care ar fi „îmbunătățit siguranța vizitatorilor”, însă martorii au spus că utilajul trimis de Guvernul SUA înlăturase secțiuni din vechiul pasaj și le aruncase lângă urmele de dinozauri.

Paleontologul Jim Kirkland a spus că vizitase situl în data de 30 ianuarie și că pagubele păreau să fi fost limitate în perimetrul zonei protejate. De asemenea, Jim Kirkland a precizat că nu au fost implicați paleontologi. „Nu au vorbit cu noi. Este o încurcătură birocratică”, a spus Jim Kirkland.

Lucrările de la sit, suspendate

Astfel, oficialii de la BLM au anunțat că au suspendat lucrările la sit și că utilajul nu a avariat urmele de dinozauri.

„Utilaje grele se află la fața locului, însă nu sunt în niciun caz folosite în zonele protejate”, arată un comunicat de presă.

Când s-au descoperit urmele de dinozauri

Urmele de dinozauri de la Mill Canyon au fost descoperite în anul 2009, iar situl a fost deschis pentru publicul vizitator în anul 2013.

De asemenea, Mill Canyon găzduiește cele mai semnificative urme de dinozauri din statul american Utah. Situl conține peste 200 de urme de pași fosilizate care au fost lăsate în urmă de cel puțin 10 specii de dinozauri, printre care sauropode, iguanodoni, stegozauri și genul de dinozauri Allosaurus.

Urmăriți Impact.ro și pe