Comoara de pe vremea dacilor, descoperită în centrul României. Un tânăr a găsit-o lângă un copac

Ioana Bucur 06.12.2021, 15:42

O pasiune inedită, ce câștigă tot mai mult teren la noi în țară, a scos la lumină trei obiecte fantastice din istoria poporului nostru. Protejată de rădăcinile unui copac, un tânăr a găsit o comoară de pe vremea dacilor chiar în centrul României. Se vorbește despre o descoperire arheologică de excepție.

Comoara dacică din inima României

După aproape două mii de ani, trei mărturii ale vieții dacilor au văzut din nou lumina zilei. Comoara fabuloasă a fost descoperită la întâmplare, de un tânăr, un arheolog amator care se „juca” într-o pădure din județul Brașov cu un aparat de detectat metale.

Ascunse în rădăcina unui copac erau trei brățări de argint de pe vremea dacilor, fiecare cântărind aproape o sută de grame.

„O descoperire arheologică de excepție a fost făcută în urmă cu câteva zile în județul Brașov. Trei brățări dacice din argint, cu reprezentări antropomorfe unice, au fost descoperite de un tânăr cu ajutorul unui detector de metale. Obiectele, care vor fi restaurate și evaluate de specialiști, au fost predate Direcției Județene pentru Cultură Brașov”, potrivit rfi.ro.

În ciuda faptului că au o vechime de aproape două milenii, cele trei brățări sunt într-o stare de conservare excepțională. Ele urmează să fie restaurate și evaluate de specialiști. Bărbatul care a făcut descoperirea ar putea primi din partea statului român, potrivit legii, până la 45% din valoarea obiectelor descoperite.

Comoara de pe vremea dacilor, descoperită în centrul României. Un tânăr a găsit-o lângă un copac

Detectoarele de metale, aliații de nădejde ai vănătorilor de comori ascunse

Brățările din Brașov nu sunt singura comoară dezgropată cu ajutorul arheologilor amatori și detectoarelor de metale. Florin Boșoteanu, președinte al Asociației Prospectorii Istoriei, a dat alte câteva exemple impresionante:

Din ceea ce cunosc eu, începând cu anul 2012 până acum au fost descoperite tezaure începând cu epoca bronzului, epoca migrațiilor, din perioada dacică și inclusiv din perioada medievală și contemporană, secolul al XIX-lea.

„Un exemplu este în județul Dâmbovița unde a fost descoperit un tezaur de 980 de monede spaniole, poloneze, turcești, românești de către Florin Băsceanu, un coleg de-al nostru. Un alt exemplu este în județul Bacău, un tezaur monetar din 12 monede romane republicane, Dragoș Băescu descoperitor.

În județul Vâlcea au fost descoperite monede turcești de secol XV. Cred că e deja arhicunoscută descoperirea lui Iulian Enache. E vorba de peste 47.000 de monede din argint. E cel mai mare tezaur monetar din argint de pe teritoriul României”, a spus Florin Boșoteanu, pentru sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...