Comoara de milioane de euro care zace nefolosită de români. Cei mai mulți le au în sertare, acasă

Ana Anitoiu 06.03.2021, 09:17
Comoara de milioane de euro care zace nefolosită de români. Cei mai mulți le au în sertare, acasă

O comoară de milioane de euro zace nefolosită prin dulapurile românilor și ale altor europeni. O companie din Germania a atras atenția asupra resurselor importante ce sunt blocate de mulți oameni, fie din comoditate, fie din nostalgie sau nepăsare.

Comoara de milioane de euro ce zace nefolosită de români

Mai exact, o platformă online de electronice uzate din Germania a atras atenția că românii ţin în dulapuri 22 de milioane de telefoane mobile nefolosite. Aceste deșeuri conțin metale prețioase ce pot fi refolosite cu scopul de a fabrica telefoane noi, în contextul în care unele dintre zăcăminte sunt aproape epuizate.

”În ceea ce priveşte telefoane mobile, e important să ştim că acestea au, pe lângă plastic, sticlă şi metal, au metale preţioase, precum aurul, argintul, platina. Sigur, în cantităţi foarte mici, dar este păcat ca ele să stea aruncate într-un sertar.”, a explicat Roxana Puiu, reprezentant al Asociației Environ.

Comoara de milioane de euro care zace nefolosita de romani. Cei mai multi le au in sertare, acasa
Telefoane mobile

Jumătate din tabelul lui Mendeleev, în dulapurile românilor

În telefoanele mobile se găsesc, printre altele: cupru, palladium, tantal, cobalt și iridium. Ecranul din sticlă al unui telefon inteligent conţine o jumătate din elementele tabelului Mendeleev. În plus, ceea ce nu este valoros într-un astfel de dispozitiv este toxic. Prin urmare, n-ar trebui să ajungă la gunoi, ci ar trebui să se recicleze.

În total, cele 22 de milioane de telefoane mobile ce zac prin dulapurile românilor însumează 653 de tone de deşeuri. Doar 11% dintre acestea sunt reciclate. Părerea sociologilor este că oamenii sunt legați emoțional de aceste dispozitive. “Pentru o populaţie săracă aşa cum este România şi pentru o populaţie cu o istorie a acumulărilor, «lasă să fie acolo, că poate trebuie, cine ştie, Doamne fereşte», genul ăsta de reciclare este destul de greu de atins într-un timp foarte scurt.”, a explicat sociologul Ana Bulai.

Pe ce loc se află România la abandonarea acestei comori prin dulapuri

Potrivit studiului realizat în Germania, în care au fost analizate 27 de țări, România a ocupat locul 9 la numărul de telefoane pe care oamenii le țin în dulapuri. Dacă dispozitivele nefolosite toate statele incluse în cercetare ar fi duse la reciclat, suma obţinută din extragerea metalelor preţioase existente în aparate, precum aur, argint, paladiu, platină şi cupru, ar atinge 1,9 miliarde de euro.

În total, este vorba despre aproape 24.000 de tone de deşeuri ce echivalează cu peste 54 de avioane Boeing sau cu peste 138 de balene albastre cu 173 tone fiecare. În vederea reciclării, există puncte de colectare în hipermarketuri şi în magazinele de specialitate. În România sunt peste 900 de astfel de centre, unde oamenii pot duce inclusiv becuri şi baterii. Pentru electrocasnicele mari, dar și pentru telefoanele mobile, există asociaţii sau companii care vin şi le ridică direct din locuințe.

Surpriză imensă pentru un prahovean, după o comandă online

Recent, un prahovean care și-a comandat de pe internet un telefon mobil a avut parte de o surpriză colosală. Când a deschis coletul, a rămas cu gura căscată. În locul dispozitivului pe care îl plătise online, a primit o bucată cam de aceeași greutate de policarbonat, respectiv un plastic. S-a dus imediat la Poliție să spună ce s-a întâmplat.

Polițiștii de la investigații criminale au depistat o persoană din Dolj care a fost bănuită de infracțiunea de înșelăciune. A fost deschis dosar penal, iar escrocul a fost reținut pentru 24 de ore. Mai multe detalii despre acest caz, AICI!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI