Comoară „cu adevărat miraculoasă”, descoperită de un amator pe un câmp. Valorează o avere, dacă o vinde

Cătălina Burghelea 18.01.2022, 14:17
Comoară „cu adevărat miraculoasă”, descoperită de un amator pe un câmp. Valorează o avere, dacă o vinde

Un amator ce deține detector de metale a descoperit ceea ce se crede a fi una dintre primele monede de aur din Anglia! Comoara valorează jumătate de milion de dolari. Persoana care a găsit banul nu și-a dat seama cât de valoroasă este moneda până când a postat o fotografie cu aceasta pe Facebook. Acolo a descoperit-o Gregory Edmund, un numismat al licitației Spink & Son, care i-a dat lumea peste cap!

Un amator de comori a făcut o descoperire neașteptată pe un câmp din Anglia

„Bănuțul de aur al lui Henric al III-lea”, dezgrobat din terenurile agricole din Devon, sud-vestul Angliei, datează din jurul anului 1257 și îl înfățișează pe fostul rege englez așezat pe un tron ​​ornamentat, ținând în mână un orb și un sceptru. Este una dintre cele opt astfel de monede, majoritatea aflându-se în muzee.

„Aceasta a fost una dintre primele sale zile de prospectare în mulți, mulți ani, așa că, evident, nu-i venea să creadă ce a descoperit”, a declarat Gregory Edmund, pentru CNN, în numele persoanei misterioase care a dat peste comoară.

„A fost o descoperire întâmplătoare în timp ce prospecta perfect legal în sfera de competență și arată faptul că nu a cunoscut importanța banului până când a solicitat opinia unui expert”, a mai spus bărbatul.

Moneda de aur poate fi vândută cu peste 500.000 de dolari

În conformitate cu Legea comorilor din Regatul Unit, din 1996, amatorul care a găsit comoara o poate păstra sau vinde, deoarece nu este considerată a face parte dintr-o descoperire mai largă. Banul rar ar putea înregistra câștiguri de până la 400.000 de lire sterline (546.000 de dolari), potrivit unei estimări de prevânzare a licitatorului britanic Spink & Son din Londra.
Foto CNN
Foto CNN

A fost găsită după trei sferturi de mileniu

Fericitul norocos este de părere că moneda putea să nu fie găsită niciodată.

„Cum a supraviețuit trei sferturi de mileniu relativ nevătămată este cu adevărat miraculos”, a spus acesta într-un comunicat. „Ca orice amator care continuă să viseze, dorința mea s-a împlinit în acea zi și s-a întâmplat să fiu cel mai norocos”, a explicat amatorul de comori.

Cine a fost Henric al III-lea

Regele Henric al III-lea a condus Anglia din 1216 până la moartea sa, în 1272, fiind una dintre cele mai lungi domnii din istoria țării. În anul 1257, acesta a folosit comorile personale pentru a-și face monede de aur, potrivit lui David Carpenter, profesor de istorie medievală la King’s College din Londra, care a scris prefața catalogului de licitații Spink & Son. Moneda regelui Henry a fost prima turnată în aur, de la Cucerirea Normandă, economia bazându-se de atunci pe monede de argint.

O combinație de bani bizantini și dinari islamici

Edmund a mai dezvăluit că moneda de aur cu chipul regelui Henric al III-lea ar fi putut fi făcută din bani bizantini și dinari islamici de aur, dezvăluind rutele comerciale dintre Europa și Orientul Mijlociu la acea vreme.

„Dacă ai trasa o linie peste planetă în acel moment, ai vedea că Europa continentală și Anglia ar fi foarte mult în zona de argint, iar toate monedele erau de argint. Și apoi în est, în Orientul Mijlociu ar fi aur. Astfel, vezi o încrucișare uriașă, așa că începi să obții monede de aur în Vest și monede de argint în Est. Practic, asta arată foarte clar că cele două lumi comunică una cu cealaltă”, a explicat expertul.

Edmund a adăugat că descoperirea monedei și ceea ce oferă ea despre regele Henric al III-lea valorează enorm pentru istoria țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...