Comoara ascunsă a Sloveniei, o bijuterie în centrul Europei. Nu ar trebui să ratezi această destinație

Beatrice Dumitru 05.01.2022, 15:16
Comoara ascunsă a Sloveniei, o bijuterie în centrul Europei. Nu ar trebui să ratezi această destinație

Se află la mai puțin de o oră de mers cu mașina de capitala Sloveniei, Ljubljana, o regiune fertilă, care se întinde spre vest până la granița cu Italia. Aici se găsește o combinație magică de vin și mâncăruri rafinate, peisaje superbe și castele medievale care se înalță deasupra satelor.

Calea vinului din Valea Vipavei

Valea Vipava poate fi considerată una dintre cele mai frumoase regiuni din Europa, dar încă nedescoperită. Are vreo 40 de kilometri și începe din Nova Gorica și coboară spre sud-estul Sloveniei. Cu Podișul Pădurii Trnovo la nord și Podișul Carstic la sud, nu este de mirare că Valea Vipava este una dintre cele mai fertile regiuni din Europa.

Zeci de crame, plus nenumărate alte podgorii de familie, produc vinuri de foarte bună calitate. Dacă ajungi vreodată în zonă nu trebuie ratată cooperativa de vin Vipava 1894 din orașul Vipava, care reunește vinuri de la 350 de vinificatori și te puteți bucura de ele la o degustare, în timpul unui tur al cramei.

Chiar la sud de Vipava se mai află crama Burja Estate sau cramele de tip butic, Batič și Lepa Vida, mai la vest, în Sempas. O dată sau de două ori pe an, multe dintre fermele și cramele locale își deschid porțile pe o perioadă de 10 zile, când pot fi gustate vinul și produsele lor de casă, într-o tavernă improvizată, potrivit CNN.

Comoara ascunsă a Sloveniei, o bijuterie în centrul Europei. Nu ar trebui să ratezi această destinație
Valea Vipavei, renumită pentru cramele sale. Sursa foto: Vipavska Dolina

Pentru iubitorii de mâncare, există totul, de la rustic la rafinat, de la produse preparate în casă, în fermele agroturistice, până la restaurante cu stele Michelin, iar prosciutto-ul uscat la aerul din Valea Vipava este un rival major pentru cel din Italia. De fapt, două dintre cele șase restaurante cu stele Michelin ale Sloveniei se află în Valea Vipavei

Obiective de vizitat din Valea Vipava

Izvorul-Deltă al râului Vipava dau un farmec și mai mare orașului cu clădiri în stil baroc pastel, poduri frumoase și turnul medieval Baumkirchner, care plutește deasupra râului, iar pentru a vedea panorama orașului, poți merge la ruinele Castelului Vipava din secolul al XI-lea.

În Ajdovsčina, unul dintre cele mai mari orașe din regiune, se află rămășițele cetății romane Castra lângă râul Hubelj, construită în jurul secolului al III-lea, iar vizitatorii pot afla mai multe despre moștenirea romană la Muzeul Ajdovsčina din apropiere.

La câțiva kilometri, spre vest, se află minunatul sat medieval Vipavski Kriz, iar atracțiile includ biserica sa în stil baroc și un tur al Mănăstirii Capucinilor, cu biblioteca sa impresionantă de manuscrise rare și colecția de artă barocă.

Pe marginea Podișului Pădurii Trnovo se află Fereastra Naturală Otlica (Otliško okno), o gaură în calcar care dezvăluie o priveliște a Văii Vipava care îți taie respirația. pe a face circuitul este nevoie de trei ore

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...