EXCLUSIV

Comandantul Institutului Cantacuzino din București îi dă replica episcopului de Giurgiu. ”Producem doar invenții care pot dăuna grav sănătății noastre sau a celor din jur!”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 20.10.2021, 16:22
Comandantul Institutului Cantacuzino din București îi dă replica episcopului de Giurgiu. ”Producem doar invenții care pot dăuna grav sănătății noastre sau a celor din jur!”. EXCLUSIV

Toate vaccinurile din România împotriva COVID-19 sunt în termenul de valabilitate. Anunțul a fost făcut pentru impact.ro de către generalul de brigadă Florin Oancea, comandantul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” din București, acolo unde sunt depozitate marea majoritate a vaccinurilor.

Informații eronate

”Toate informațiile pe această temă, despre care auzim în stânga și-n dreapta, sunt total neadevărate. România deține în acest moment toate cele patru tipuri de vaccinuri acreditate de diverse organisme medicale europene și internaționale în vederea combaterii pandemiei de COVID-19.

Avem inclusiv vaccinul AstraZeneca, foarte folosit în anumite regiuni ale globului, nu însă și la noi în țară. Toate, și Pfizer, și Moderna, și AstraZeneca, și Johnson&Johnson sunt în termen. Și depozitate în condițiile cerute de fiecare producător în parte”, a declarat Florin Oancea pentru impact.ro.

Valabilitatea, prelungită cu încă trei luni

El a făcut și o precizare foarte importantă: ”Trebuie spus că în urmă cu ceva vreme producătorul vaccinurilor Pfizer a anunțat peste tot în lume unde i-au fost cumpărate flacoanele că prelungește perioada de valabilitate a produselor sale cu trei luni.

Au trimis toate hârtiile necesare, la toate nivelele de decizie, inclusiv autorităților medicale din România. Așadar, pot exista în prezent flacoane cu vaccinul Pfizer pe care să stea scris ca termen de valabilitate luna octombrie a anului 2021. Asta nu înseamnă că ele se apropie de ieșirea din perioada de valabilitate. Dimpotrivă, ele au valabilitatea extinsă până în februarie 2022!”.

Episcopul Giurgiului
Episcopul Giurgiului

Ce le transmite românilor

Directorul Institutului ”Cantacuzino” mai spune că partea română nu a intervenit și nu are cum să schimbe ceva în acest din urmă caz. ”Nu putem interveni ca să schimbăm data de valabilitate de pe eticheta produsului.

În primul rând fiindcă nu avem condițiile producătorului, fiindcă ambalarea și etichetarea face parte tot din procesul de producție al unui vaccin, care se realizează în spații special amenajate, din multe puncte de vedere. În al doilea rând, vaccinul Pfizer se păstrează în anumite condiții și orice intervenție asupra sa ar aduce cu sine alterarea calității vaccinurilor.

Ca atare, le transmit românilor să nu aibă niciun fel de dubii asupra valabilității și eficienței vaccinurilor folosite. Să se gândească mai degrabă că viața e de neprețuit!”, adaugă Florin Oancea.

Ce-l sfătuiește pe episcopul de Giurgiu

El a mai spus că-l sfătuiește pe episcopul ortodox de Giurgiu care s-a pronunțat recent pe tema valabilității vaccinurilor din România „să nu mai vorbească decât pe baza unor dovezi clare, fiindcă crearea de probleme artificiale nu reprezintă altceva decât invenții care pot dăuna grav sănătății noastre sau a celor din jurul nostru!”.

Ambrozie, episcopul Giurgiului, a transmis recent credincioșilor din zona Adunații Copăceni o serie de mesaje anti-vaccin, avansând teorii conspiraţioniste despre valabilitatea acestora, dar și despre incendiile produse în ultima perioadă de timp în diverse spitale din București și din țară.

”Să vă rugaţi lui Dumnezeu ca să vă dea putere să vă duceţi crucea mai departe, rămâneţi în Biserică, nu vă smintiţi de ceea ce vedeţi la TV, nu vă speriaţi nici de COVID, nu vă grăbiţi să vă vaccinaţi, lăsaţi-i pe ei să se vaccineze întâi, întâi toţi parlamentarii şi toţi senatorii şi deputaţii şi la urmă, de o mai rămâne vreun vaccin din astea 120 de milioane cumpărate de Cîţu, abia atunci să vă vaccinaţi, că sunt expirate şi încearcă să le vândă în străinătate”, și-a îndemnat credincioșii episcopul Ambrozie.

Urmăriți Impact.ro și pe