Peste jumătate dintre cadrele didactice de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu au semnat, luni dimineața, pentru a susține prelungirea grevei. Cu toate acestea, la câteva ore după aceea, protestul a fost suspendat ca urmare a deciziei anunțate la București de către liderii sindicatelor. Profesoara Marcela Ciobănuc se află de 26 de ani in domeniu, iar acum a rupt tăcerea și l-a criticat dur pe Klaus Iohannis.
Marcela Ciobănuc este o profesoară dedicată, specializată în predarea limbii și literaturii române la prestigiosul Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu. Cu o experiență de 26 de ani în domeniul învățământului, ea a obținut deja toate gradele profesionale pe care un cadru didactic le poate atinge. Cu toate acestea, salariul său de bază abia depășește suma de 4.000 de lei, care este remunerația maximă pe care un profesor o poate obține în prezent.
Marcela Ciobănuc poate adăuga venitul suplimentar provenit din gradația de merit și sporul pentru ora de dirigenție. De asemenea, ar fi avut posibilitatea de a beneficia de un spor de doctorat, după ce și-a publicat teza intitulată „Modalități dostoievskiene în proza psihologică românească” la prestigioasa Facultate de Litere a Universității din București. Cu toate acestea, începând din 2019, dreptul la sporul de doctorat i-a fost eliminat, iar în total venitul ei nu depășește 1.000 de euro.
„Cam asta ar fi. Nu știu cum să vă zic, parcă venitul nu e în raport cu cât muncim noi”, spune profesoara, într-un interviu pentru Libertatea.
Profesoara cu o experiență de 26 de ani în învățământ, consideră că în cele două mandate ale președintelui Iohannis, educația nu a fost o prioritate pentru liderii politici. Indiferent de cine s-a aflat la conducerea partidelor sau a țării, educația nu a fost pusă în prim-plan. Această situație nu este valabilă doar în ultimii 8-9 ani, ci în întreaga perioadă în care profesoara Ciobănuc a activat în sistemul de învățământ.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Din păcate, nu a fost o prioritate (n.r. educația). Cel puțin eu nu am simțit așa ceva. Indiferent cine s-a aflat la conducerea partidelor, a țarii. Nu, nu a fost. Nu numai de 8-9 ani. Eu sunt în învățământ de 26 de ani. În acest timp, eu nu am văzut educația prioritizată. Din păcate. Dar am așteptat. Gândiți-vă că cel mai mare procent din PIB a fost, în urma încercării domnului profesor Mircea Miclea, de 3,7%. Care și-a dat demisia în cele din urmă, pentru că n-a putut obține mai mult. Câtă vreme nu se respectă legea acordării a 6% din PIB, nu putem vorbi de prioritizare a Educației.”
Într-un interviu acordat reporterilor de la libertatea.ro, profesoară Marcela Ciobănuc și-a exprimat dezamăgirea față de proiectul „România Educată” și a subliniat că nu a simțit niciodată un interes major acordat profesorilor. Aceasta a afirmat că ar dori să fie încurajați să-și exprime opinia și că vocea profesorilor a lipsit din discuțiile și negocierile din perioada grevei.
„Mă așteptam la mai mult. Susținere, atenție, comunicare. Noi n-am fost întrebați niciodată cu ce probleme ne confruntăm, ce lipsuri avem, ce nevoi avem. Noi nu suntem ascultați. Aș vrea să fim încurajați să ne exprimăm opinia. Până și la negocierile din perioada asta, impresia e că vocea profesorilor a lipsit din discuții. Mă intrigă faptul că nimeni n-a venit, în perioada asta a grevei, să discute cu profesorii în cancelarie. Mi-aș fi dorit mai multă comunicare. Dar nici asta nu știu dacă se poate…” a continuat Maria Ciobănuc.