Editorial Alin Buzărin

Codul QR, ”gândacul strivit” fără de care nu te mai descurci în Occident

Alin Buzărin 09.05.2022, 18:47
Codul QR, ”gândacul strivit” fără de care nu te mai descurci în Occident

Nu poți să comanzi, să plătești, să mergi cu mijloacele de transport, să te cazezi. Practic, nu prea poți să faci nimic. Acea încrengătură pătrată de mâzgăleală alb plus negru a ajuns unealta de bază a întregii activități din țările Schengen. La noi se utilizează mai rar, poate că nici Grecia sau sudul Italiei încă n-au îmbrățișat această simbolistică a globalizării, însă cel puțin în Franța și în Belgia, dacă nu știi ce să faci cu acest cod QR, practic ești cu mâinile tăiate!

Simbolul mileniului

Poetic (sau prozaic, sau poate insolent) l-am denumit cu ceva vreme în urmă ”gândac strivit”. Cam cu asta seamănă. Codul QR e abrevierea milenarist-globalizantă pentru Quick Response, răspuns rapid. Există din 1994, dar folosirea lui pe scară largă e doar apanajul ultimilor ani. La noi a fost privit multă vreme ca un nonsens, ca o inutilitate, și a devenit ceva mai utilizat de când cu vaccinul, fiind componentă esențială a certificatului verde. Îl afișai pe telefon, un dispozitiv al agentului de pază îl scana, îl citea și erai lăsat să intri în hypermarket, în mall sau în alte zone d înaltă încărcătură spirituală…

Codul QR, gândacul strivit fără de care nu te descurci în Occident
Codul QR este utilizat inclusiv în industria HoReCa

Băiete, o bere!

Să zicem că ai chef să bei o bere pe o terasă bruxelleză. Te așezi la una dintre nenumăratele mese și aștepți să vină ospătarul, să comanzi. Dar poți să aștepți mult și bine, că nu vine nimeni dacă n-ai scanat QR-ul! Abia după scanare poți vedea pe telefon lista de meniu, prețurile. Alegi ce vrei să bei sau să mănânci, apeși pe butonul ”order”, ”comandă”, adică, plătești cu cardul, instantaneu se face transferul bancar în contul prăvăliei și abia apoi se arată și ”băiatul” cu tava încărcată. Gata, de-acum poți vârî buzele în spumă!

Fără el, dormi pe stradă!

Cam la fel se procedează și la închirieri, unde tot codul QR te guvernează. Îți faci rezervarea de acasă, le pui banii în cont și ei îți trimit un ”gândac strivit”. Ajungi la adresă, apropii ”gândacul” de un soi de interfon de la intrarea în clădirea în care se află apartamentul, ți se dă un cod, îl formezi, ușa clădirii se deschide. Cu aceeași combinație deschizi și ușa apartamentului închiriat. Ferească Dumnezeu însă să depășești termenul de check-out cu un minut! Codul QR, ”gândacul” adică, expiră și nu mai poți să faci nimic!

Zeul ignoranței

De la doi pași de aceste mașinării infernale ne strălucesc în ochi ascuțișurile din vârful unor catedrale gotice și te gândești că omenirii i-au trebuit secole să-și dureze civilizația. Că semeni de-ai noștri, socotiți eretici, erau arși pe rug pentru că nesocoteau canoanele acelor vremuri. Și că dacă nu știi să lucrezi așa cum trebuie cu ”gândacul” și tu ești luat imediat drept ereticul mileniului trei. Lângă tine se ridică pe loc rugul unde vei fi pârlit de flăcările care-l mistuie obligatoriu pe demodatul Zeu al Ignoranței.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...